Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 51
 İndirme 14
Teknik Öğretmenlerin ve Teknik Öğretmen Adaylarının Teknolojiye Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması
2008
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada; teknik öğretmenlerin ve teknik öğretmen adaylarının teknolojiye yöneliktutumlarını bazı değişkenlere göre karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırma betimleme-survey yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara’nın merkez ilçelerinde farklı mesleki-teknik liselerinde görev yapan farklı branşlardan toplam 215 teknik öğretmenle, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde 1. ve 4. sınıflarda kayıtlı olan toplam 340 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada, Akbaba-Altun (2002)’nın hazırladığı teknolojiye yönelik tutum ölçeği, kişisel bilgiler formu ve açık uçlu 1 sorudan oluşan ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçeğin geneli için cronbach-alfa katsayısı 0.90 olarak hesaplanmıştır. 5’li Likert tipindeki ölçek cevaplayanlara kesinlikle katılıyorum (5) ile kesinlikle katılmıyorum (1) arasında değişen seçenekler sunmaktadır. Araştırma verileri SPSS–11.5 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bu kapsamda betimsel istatistikler ve bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır.Araştırma sonunda; mesleki-teknik liselerde görev yapan teknik öğretmenlerin teknolojiye yönelik tutumları teknik öğretmen adaylarına göre daha düşük düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının branşları açısından bakıldığında elektronik ve bilgisayar branşlarındaki hem öğretmenlerin ve hem de öğretmen adaylarının teknolojiye yönelik tutumları diğer branşlara göre daha yüksek düzeyde çıkmıştır. Diğer taraftan öğretmenlerin kıdemleri açısından tutum puanlarında 10 yıl ve altı kıdeme sahip öğretmenler lehine anlamlı farklılık çıkarken, öğretmen adayları açısından, 4. sınıflar yönünde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet açısından teknolojiye yönelik tutum puanlarında hem erkek öğretmenler hem de erkek öğretmen adayları yönünde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir.Hem öğretmenler hem de öğretmen adayları teknoloji destekli eğitim-öğretim ortamlarının sağlanmasının teknolojiye yönelik tutumlarını arttıracağını belirtmişlerdir

Anahtar Kelimeler:

Comparison of the attitudes of technical teachers and technical teachers candidates towards technology
2008
Yazar:  
Özet:

This study aims to compare the technology orientation of technical teachers and technical teachers candidates according to certain variables. The research was prepared using the image-survey method. The research work group formed a total of 215 technical teachers from different branches working in different professional-technical high schools in the central districts of Ankara, with a total of 340 students registered in classes 1 and 4 in different departments of the Technical Education Faculty of the University of Gazi. In the study, the scale of attitude towards the technology prepared by Akbaba-Altun (2002) was used, the personal information form and the measurement tool consisting of an open-end 1 question. The cronbach-alfa ratio for the general measurement is calculated as 0.90. I totally agree with the scale respondents in Likert type 5 and I absolutely do not agree with (1) it offers options that vary between. The research data was evaluated with the help of the SPSS-11.5 package program. In this context, visual statistics and independent groups have been tested.At the end of the study, the attitudes of technical teachers working in professional-technical high schools towards technology have been lower than the technical teachers candidates. From the point of view of the branches of teachers and teachers candidates, the attitudes of both teachers and teachers candidates to technology in the electronics and computer branches have emerged at a higher level than other branches. On the other hand, a significant difference in the attitude points for teachers with 10 years and 6 years of attitude is determined, while a significant difference in the attitude points for teachers with 4 years and 6 years of attitude is determined, and a significant difference in the attitude points for teachers with 4 years and 6 years of attitude is determined. In terms of gender and technology, statistically significant differences have been identified in the attitude points for both male teachers and male teachers candidates.Both teachers and teachers candidates have noted that the provision of technology-backed educational and teaching environments will increase their attitude towards technology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.995
2023 Impact/Etki : 0.136
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi