Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Prenatal dönemleri boyunca günde bir saat kesintisiz 900 MHz elektromanyetik alan etkisine maruz kalan 75 günlük Sprague Dawley dişi sıçanların böbrek ve mesane dokularının histopatolojik olarak incelenmesi
2022
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Prenatal dönemde 900 MHz elektromanyetik alan (EMA) maruziyetinin sıçanların postnatal erişkinlik döneminde böbrek ve mesane dokuları üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 18 adet dişi sıçan; kontrol, Sham ve EMA olarak üç gruba ayrıldı. EMA grubu, prenatal dönem boyunca 1 saat/gün 900 MHz EMA'ya maruz bırakıldı; Sham grubu gebe sıçanlar EMA sistemi kapalı kafeste tutuldu. Kontrol grubu gebe sıçanlara ve postnatal yeni doğanlara uygulama yapılmadı. Deney süresi bitiminde böbrek ve mesane dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Kontrol ve Sham gruplarının böbrek ve mesane örneklerinin normal morfolojide olduğu, EMA grubunda böbrekte tübüler ve glomerular hasar, bowman boşluğunda dilatasyon; mesane ürotelyum epitelinde dejenerasyon izlendi. Sonuç: Prenatal dönemde 900 MHz EMA maruziyeti, erişkinlikte yavru sıçanların böbrek ve mesane dokusunda ciddi histopatolojik değişimlerin olabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

A Histopathological Examination Of Kidney and Bladder Tissues Of 75-day Female Sprague Dawley Rats Exposed To A One-hour Continuous 900 Mhz Electromagnetic Field During The Prenatal Period
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The effects on kidney and bladder tissues in postnatal adulthood in rats exposed to 900 MHz electromagnetic field (EMF) in the prenatal period were investigated Materials and Methods: Eighteen female rats; were divided into three groups, control, sham and EMF. The EMF group was exposed to 900 MHz EMF for 1 hour/day during the prenatal period. Sham group pregnant rats were kept in the EMF system closed cage. No procedure was performed on the control pregnant group rats and postnatal newborns. At the end of the experimental period, kidney and bladder tissues were evaluated histopathologically. Results: Kidney and bladder specimens from the control and sham groups exhibited a normal morphological structure. Tubular and glomerular damage, dilatation in Bowman's space in kidney tissue and degeneration of the urothelial epithelium in the bladder were observed in the EMF group. Conclusion: We think that exposure to 900 MHz EMF during the prenatal period may cause severe histopathological changes in kidney and bladder tissue in adulthood.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 423
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi