Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
YALNIZ KADINLAR GÜÇLENİYOR MU?: İSTANBUL VE AKSARAY İL ÖRNEKLERİNDE UZUN YOL ŞOFÖRÜ EŞİ KADINLARIN GÜÇLENME PRATİKLERİ
2022
Dergi:  
Sosyoloji Notları
Yazar:  
Özet:

Kadınların güçlenmesi toplumsal cinsiyet rol ve sorumluluklarını dönüştüren tarihsel koşullar ve hane içinde hem erkeğin hem de kadının konumlarıyla yakından ilgilidir. Sanayi devrimiyle birlikte ailenin geçimini sağlamak için erkek emeğinin evden uzaklaşması ve kamusal alanın erkeklere ait görülmesiyle başlayan dönüşüm kadınların yeniden üretim ve bakım sorumluluklarından tek başlarına sorumlu olması, özel alana ait görülmeleriyle birlikte ev kadınlığı kavramını ortaya çıkarmıştır. İlerleyen zamanlarda kadınlar istihdama katılsalar da bu durum kadınlar açısından eşitlikçi bir güçlenmeye yol açmamış, eviçi rol ve sorumluluklar çok fazla değişmemiş, kamusal alan erkeklere ait görülmeye devam etmiştir. Ancak uzun yol şoförlüğü gibi erkeklerin uzun süreler boyunca hane dışında kalmasını gerektiren süreçler kadın eşlerin erkeklere ait olduğu düşünülen kamusal alan sorumlulukları ve hane içindeki karar alma süreçlerinde kadınların daha aktif olmalarını sağlamaktadır. Kadınların kendi yaşamlarını kontrol etme, karar alma süreçlerine katılım, bir şeyi yapmaya gücü olduğu hakkında bilinç ve özgüven kazanma bireysel ve yakın ilişkilerde güçlenme göstergeleridir. Bu çalışmada uzun yol şoförü erkeklerin mesleklerinden dolayı bu hanelerde dönüşen rol ve sorumlulukların kadınlar bakımından bir güçlenme süreci olarak deneyimlenip deneyimlenmediği ve süreç üzerinde patriyarkinin etkileri ele alınmaktadır. Çalışmanın verisi 2019 yılında, İstanbul’da 15 ve Aksaray’da 15 olmak üzere toplam 30 uzun yol şoförü eşi kadınla derinlemesine görüşme tekniğiyle gerçekleştirilen alan araştırmasına dayanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sosyoloji Notları

Dergi Türü :   Ulusal

Sosyoloji Notları