Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
YENİDOĞANLARDA ROTASYONEL TROMBOELASTOGRAFİ İLE UMBİLİKAL VENÖZ KATETER İLİŞKİLİ TROMBOZ GELİŞİM RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2023
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yenidoğan döneminde tromboz gelişimi riski yüksektir ve en sık nedeni ise kateter ilişkili trombozlardır. Hangi bebeklerin daha riskli olduğunu önceden tespit etmeyi sağlayan bir yöntem henüz mevcut değildir. Çalışmanın amacı, umbilikal venöz kateter takılan yenidoğanlarda, rotasyonel tromboelastografi kullanarak kateter ilişkili tromboz gelişme riskinin öngörülebilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen, umbilikal venöz kateter takılan ve umbilikal kateterin bir haftadan uzun kalacağı öngörülen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Kateter takılmadan önce hastalardan kan örneği alınarak rotasyonel tromboelastografi ile analizler yapılmıştır. Hastalar, bu sonuçlardan haberi olmayan bir radyolog tarafından kateter çıkarıldıktan sonra tromboz açısından Doppler ultrasonografi (USG) ile değerlendirimiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama gebelik yaşı 36.5±1.73 hafta, doğum ağırlığı ortanca değeri 3005 (IQR 1335) gramdır. Ekstrinsik rotasyonel tromboelastografi (EXTEM) ölçümlerinde; ortalama koagülasyon zamanı (CT) 160±92 sn, ortalama maksimal pıhtı sağlamlığı (MCF) 5±1.15 mm, fibrinojen rotasyonel tromboelastografi (FIBTEM) ölçümlerinde ortalama MCF 5±1.15 mm saptanmıştır. Kateter çıkarıldıktan sonra hastaların hiçbirinde umbilikal vende tromboz saptanmamıştır. Sonuç: Daha önceki veriler ışığında EXTEM’de CT’nin <40 sn, EXTEM’deki MCF’nin >68 mm ve FIBTEM’deki MCF’nin >24 mm olmasının tromboz riskini gösterdiği bilinmektedir. Çalışmada tromboz saptanmaması; bu belirteçlerin riski doğru öngörebildiğini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Umbilical Venous Catheter-related Thrombosis Risk By Rotational Thromboelastography In Newborns
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Development of thrombosis in the neonatal period is high and one of the most common causes is catheter-related thrombosis. There is not yet a method that allows to detect which babies are more risky beforehand. The aim of the study is to investigate the predictability of the risk of developing catheter-related thrombosis using rotational thromboelastography in neonates with umbilical venous catheters. Material and Methods: Patients who were followed up in the neonatal intensive care unit, had an umbilical venous catheter and were predicted to stay longer than one week were included in the study. Before the catheter was inserted, blood samples were taken from the patients and analyzed by rotational thromboelastography. After catheter removal, patients were evaluated by Doppler ultrasonography (USG) for thrombosis by a radiologist who was unaware of these results. Results: The mean gestational age of the patients included in the study was 36.5±1.73 weeks, and the median birth weight was 3.005 (IQR 1335) grams. In the measurements made for extrinsic rotational thromboelastometry (EXTEM); the mean coagulation time (CT) was 160±92 sec, the mean maximum clot firmness (MCF) was 5±1.15 mm, in measurements made for fibrinogen rotational thromboelastometry (FIBTEM); The mean MCF was 5±1.15 mm. No umbilical vein thrombosis was detected in any of the patients after the catheter was removed. Conclusion: In the light of previous data, it is known that CT<40 sec in EXTEM, MCF >68mm in EXTEM, and MCF >24mm in FIBTEM indicate the risk of thrombosis. No thrombosis was detected in the study; supports that these markers can accurately predict risk.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 495
2023 Impact/Etki : 0.038
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi