Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Soğuk depolarda ekonomik ve pratik olarak homojen hava ve sıcaklık dağılımının HAD analizi ile incelenmesi
2023
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Meyvelerin depolama maliyetlerini düşürmek adına soğuk depolarda mümkün oldukça fazla ürün konmaktadır. Aşırı yüklemeden dolayı ortamda homojen bir sıcaklık ve hız dağılımı sağlanamadığında gıdalarda kısmi zarar ve kayıplar meydana gelmektedir. Homojen bir hava ve sıcaklık dağılımı için uygulanan metotların ilk yatırım maliyeti yüksek olduğundan pek tercih edilmemektedir. Bu çalışmada granny smith cinsi elma dolu bir soğuk depoda akış karakteristiği açısından kritik noktalarda ölçümler yapılarak sıcaklık ve hız dağılımları çıkarılmıştır. Daha sonra Ansys Fluent programında söz konusu deponun üç boyutlu modeli oluşturulmuş ve modelin doğruluğu gerçek depodan alınan ölçümler ile teyit edilmiştir. Model üzerinde yapılan analizler ile hava ve sıcaklık dağılımı açısından aksayan yönler tespit edilerek bu aksaklıkları gidermek üzere hava saptırma paneli yerleştirilmiştir. Son olarak da farklı panel açıları analiz edilerek soğuk depo içerisindeki hava ve sıcaklık dağılımını daha homojen duruma getirecek panel açısının 63° olduğu tespit edilmiştir. Önerilen çözüm yöntemi boyut, depolanan ürün ve yerleşim fark etmeksizin, doğrudan depo içerisine üfleme yapılan tüm soğuk depolara uygulanabilmektedir. Bu sayede pratik, kolay uygulanabilir ve ekonomik bir şekilde mevcut tüm soğuk depolardaki ürün zararlarında azalma sağlanabilecektedir.

Anahtar Kelimeler:

Study of the economically and practically homogeneous air and temperature distribution in cold warehouses by HAD analysis
2023
Yazar:  
Özet:

In order to reduce the storage costs of fruits, a great deal of products are placed in the cold warehouses as possible. As a result of excess load, when a homogeneous temperature and speed distribution in the environment is not provided, partial damage and losses in food occur. The methods applied for a homogeneous air and temperature distribution are not much preferred because the initial investment costs are high. In this study, a cold warehouse filled with apples of the granny smith species was measured at critical points in terms of flow characteristics and the temperature and speed distribution was extracted. Later, the Ansys Fluent program created the three-dimensional model of the deposit concerned and the accuracy of the model was confirmed by measurements taken from the real warehouse. Analysis on the model and the distortion of air and temperature aspects are identified and the air distortion panel is placed to fix these defects. Finally, analyzing the different panel angles, the panel angle was found to be 63°, which would make the distribution of air and temperature in the cold warehouse more homogeneous. The recommended solution method can be applied to all cold storages that are flushed directly into the warehouse, regardless of size, stored product and location. This makes it practical, easy to implement and cost-effective to reduce product damage in all available cold storages.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Economically and Practically Homogeneous Air and Temperature Distribution In Cold Stores By Cfd Analysis
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.272
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi