Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Psikotik bozukluğu olan yatan erkek hastalarda psikoaktif madde kullanımının klinik değişkenler ile ilişkisi
2020
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda bir bölge ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde yatarak tedavi gören psikotik bozukluk tanılı hastalarda eşlik eden psikoaktif madde(PAM) kullanımının sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin ve klinik özellikler üzerine olası etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza DSM-5’e göre psikotik bozukluk tanısı konmuş, yatarak izlenen 110 hasta dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların arşiv-dosya incelemesi ile sosyodemografik veri formuna ve hastaların sigara, alkol, PAM kullanımı, yatış sayısı, hastalık süresi, son yatış süresi, intihar ve başkalarına zarar verme girişimi öyküsü gibi klinik özelliklerine ulaşıldı. Yatış esnasında tespit gerekliliği ve yasal sorun geçmişi araştırıldı. Bulgular: Psikotik bozukluğu olan 110 hastanın %30,9’unun (N=34), psikoaktif madde kullanmakta olduğu görüldü. Madde kullanan hastaların %17,3‘ünün esrar, %7,3’ünün amfetamin, %0,9’unun kokain, %0,9’unun eroin, %2,7’sinin inhaler ve %1,8’inin çoklu madde tercih ettiği görülmüştür. Psikoaktif madde kullanan hastaların yaş ortalaması, kullandığı antipsikotik sayısı, uygulanan tespit oranı, yasal sorun yaşama, alkol ve sigara kullanımı ve homisid girişimi oranı psikoaktif madde kullanmayanlardan anlamlı olarak farklıydı. Tartışma: Psikotik bozukluklarda madde kullanım komorbiditesi küçümsenmeyecek oranlarda görülmektedir. Psikoaktif madde kullanan hastalarda daha fazla antipsikotik kombinasyonu kullanılması, yatış sırasında daha çok tespit uygulanması, homosidal girişim ve yasal sorun geçmişinin fazla olması gibi elde edilen sonuçlar, madde kullanımının psikotik bozukluk tanılı hastaların takip ve tedavisini güçleştirdiğini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of the use of psychoactive substances in male patients with psychotic disorder with clinical variables
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: We aimed to determine the relationship between psychoactive substance (PAS) use and sociodemographic and clinical characteristics in patients with psychotic disorders in a regional mental health and disease hospital. Materials and Methods: We included 110 inpatients diagnosed with psychotic disorders according to DSM-5 criteria. We investigated clinical records to determine the patients' sociodemographic data and characteristics, such as smoking, alcohol, use of PAS, number of hospitalizations, duration of the disorder and last hospitalization, suicide attempts, and attempted harm to others. We also investigated whether the medical staff applied physical restrictions during the hospitalization and the presence of legal problems. Results: Thirty-four and 30 9%) of 110 patients with a psychotic disorder were using psychoactive substances. The preferred substances were 17.3% cannabis, 7.3% amphetamine, 0.9% cocaine, 0.9% heroin, 2.7% inhaler, respectively. We found that the PAS users differed from not users with age, the number of antipsychotics used, the rate of restrictions, legal problems, alcohol and smoking, and homicide attempts. Conclusion: Comorbidity of substance use in psychotic disorders is seen at rates that cannot be underestimated. The results obtained such as using more antipsychotic combinations in patients using psychoactive substances, application of more detection during hospitalization, homocidal intervention and high legal problem history support that substance use makes the follow-up and treatment of patients diagnosed with psychotic disorders difficult.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Psychoactive Substance Use With Clinical Variables In Male Inpatients With Psychotic Disorder
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: We aimed to determine the relationship between psychoactive substance (PAS) use and sociodemographic and clinical characteristics in patients with psychotic disorders in a regional mental health and disease hospital. Materials and Methods: We included 110 inpatients diagnosed with psychotic disorders according to DSM-5 criteria. We investigated clinical records to determine the patients' sociodemographic data and characteristics, such as smoking, alcohol, use of PAS, number of hospitalizations, duration of the disorder and last hospitalization, suicide attempts, and attempted harm to others. We also investigated whether the medical staff applied physical restraints during the hospitalization and the presence of legal problems. Results: Thirty-four (30.9%) of 110 patients with a psychotic disorder were using psychoactive substances. The preferred substances were 17.3% cannabis, 7.3% amphetamine, 0.9% cocaine, 0.9% heroin, 2.7% inhaler, respectively. We found that the PAS users differed from not users with age, the number of antipsychotics used, the rate of restraints, legal problems, alcohol and smoking, and homicide attempts. Conclusion: Comorbidity of substance use in psychotic disorders is seen at rates that cannot be underestimated. The results obtained such as using more antipsychotic combinations in patients using psychoactive substances, application of more detection during hospitalization, homocidal intervention and high legal problem history support that substance use makes the follow-up and treatment of patients diagnosed with psychotic disorders difficult.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal