Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
POLİS MECMUASININ GÖRSEL KÜLTÜREL BELLEĞİ
2024
Dergi:  
Motif Academy Journal of Folklore
Yazar:  
Özet:

Kültürel bellek hafızanın duygu, düşünce ve yaratımlarını bünyesinde barındırarak kültürel çalışmalarda önemli bir taşıyıcı konumundadır. İşlevsel olarak hatırlatma, yeniden yaratma ve aktarma işlevlerine sahiptir. Görsel kültürel bellek ise kültürel bellekteki tüm görsel ifade formlarını içeren bir yapıdır. Görsel kültürel bellekte muhafaza edilen kültür unsurları, yazı ve söz ile ifade edilen unsurlar kadar güçlüdür. En genel ifadeyle, bir topluluğun ya da grubun görsel kültürel belleğinde var olan imgeler, o topluluğun kültür taşıyıcısı ve aktarıcısıdır. Bu bağlamda görsel bellek unsurları çözümlenirken her zaman önce işlevine ardından, ait olduğu kültürel kalıplarla bağına odaklanmak gerekmektedir. Öte yandan görsel bellek unsurları, yaratıldığı dönemin sosyal, siyasi ve ekonomik şartlarından bağımsız değildir. Tıpkı kültürel yaratımların tüm formlarında olduğu gibi görsel bellek unsurlarında da dönemin ideolojisinden sosyal yaşam koşullarına kadar kültürel bağlam ve dokunun tüm ayrıntılarını izlemek mümkündür. Bu bakımdan görsel bellek, görselleştirilen tüm ifade formlarını içerebilir. Herhangi bir etnografik envanterin üzerindeki desen çalışması ne kadar görsel kültürel belleğin ürünü ise tarihî bir fotoğraf da o kadar görsel kültürel belleğin ürünüdür. Bu bilgilere binaen bu çalışmada, Polis Mecmuasının görsel belleği incelenmiştir. 1913 yılında yayın hayatına başlayan halen “Polis Dergisi” ismiyle yayınlanmaya devam eden dergi, Türkiye’de yayıncılık faaliyetlerinin türlü zorluklarla karşılaştığı dönemlerde dahi, istikrarlı bir şekilde Polis Teşkilatı’nın temel ilke ve değerlerini temsil ederek yayın politikalarını başarılı bir şekilde yürütmüş köklü bir dergidir. Dergide yazılara ek olarak fotoğraflardan da istifade edilmiştir. Zengin bir görsel içeriğe sahip dergide kullanılan fotoğraflar, Polis Teşkilatı’nın ilk ve tarihî imgelerini göstermesi bakımından önemlidir ve yaşayan Türk polisi imgesinin de köklerini oluşturmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada, Polis Mecmuasının 1913-1928 yılları arasında çıkan 266 sayılık Osmanlıca nüshalarında kullanılan görseller, görsel folklor bağlamında çözümlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kültürel Bellek, Görsel Bellek, Görsel Folklor, Polis Mecmuası, Polis Fotoğrafları.

Anahtar Kelimeler:

The Visual Cultural Memory Of Police Journal
2024
Yazar:  
Özet:

Cultural memory, by encompassing the emotions, thoughts, and creations of memory, holds a significant position as a carrier in cultural studies. Functionally, it possesses the functions of reminding, recreating, and transferring. Visual cultural memory, on the other hand, is a structure that includes all visual expression forms in cultural memory. The cultural elements preserved in visual cultural memory are as potent as those expressed through writing and speech. In the most general sense, the images present in the visual cultural memory of a community or group serve as carriers and conveyors of that community's culture. In this context, when analyzing visual memory elements, it is essential to first focus on their function and then on their connection to the cultural patterns to which they belong. Furthermore, visual memory elements are not independent of the social, political, and economic conditions of the time in which they were created. Just like in all forms of cultural creations, it is possible to trace the cultural context and details of visual memory elements from the ideology of the period to the social living conditions. In this regard, visual memory can encompass all forms of visual expression. The study of patterns on any ethnographic inventory is as much a product of visual cultural memory as a historical photograph is a product of visual cultural memory. Based on this information, this study examines the visual memory of the Police Magazine. The magazine, which started its publication in 1913 and continues to be published under the name "Police Journal," is a longstanding publication that, even in periods when publishing activities in Turkey faced various challenges, has successfully represented the fundamental principles and values of the Police Organization with stability in its publishing policies. In addition to articles, the magazine also made use of photographs. The photographs used in the magazine with rich visual content are important in showing the initial and historical images of the Police Organization, forming the roots of the living image of the Turkish police. In this context, this study analyzes the visuals used in the Ottoman editions of Police Magazine between 1913-1928, consisting of 266 issues, within the framework of visual folklore.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Motif Academy Journal of Folklore

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.101
Atıf : 1.304
2023 Impact/Etki : 0.201
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q2
203/520

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q2
29/89

Motif Academy Journal of Folklore