Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
Büyük Güçler Arasındaki Rekabetin Orta Büyüklükte Devletlere Etkileri: ABD-Çin Ticaret Savaşı ve Güney Kore
2023
Dergi:  
Diplomasi ve Strateji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orta büyüklükte devletler (OBD), bölgesel ve küresel güçlerle çatışmaya girmeden kendi güç alanlarını genişletmeye çalışan devletler olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda küresel güçlerin kendi aralarındaki rekabeti, orta büyüklükteki güçler için fırsatlar ve riskler yaratabilir. Örneğin Soğuk Savaş döneminde, Doğu ve Batı bloklarının lider devletlerinin OBD’leri kendi bloklarında tutabilmek için sağladıkları finansal yardım, savunma yardımı gibi destekler OBD’lere kendi ekonomik kalkınmalarını gerçekleştirebilmeleri için fırsat yaratmıştır. Bununla birlikte, iki büyük güç arasındaki rekabet, OBD’ler için riskler de getirebilir. ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşı da OBD’ler için benzer riskleri ve fırsatları beraberinde getirmiştir. Ticaret savaşından en olumsuz etkilenen OBD’lerin başında Güney Kore gelmektedir. Ekonomisi serbest ticaret paradigması üzerine kurulu olan Güney Kore için ABD hem güvenlik alanında en önemli müttefiki hem de en büyük ticaret ortaklarından biridir. Dünyanın en çok ihracat yapan ülkesi haline gelen Çin de Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir. Bu çalışmada Güney Kore’nin ABD ve Çin ile ilişkileri ve ticaret savaşının Güney Kore’ye etkileri OBD’lerin kapasiteleri ve sınırlılıkları çerçevesinde incelenmiştir. Bu çerçevede öncelikle Güney Kore’nin her iki ülkeyle de olan ilişkilerinin gelişimi değerlendirilmiş ardından da ticaret savaşının bir OBD olarak Güney Kore’ye olan etkileri ortaya konmuştur. İki ülke arasında yaşanan rekabetin artması Güney Kore’yi sıkıştırmış ABD ile olan ilişkileri Kore Savaşının bitmesinden bu yana en düşük seviyeye gerilemiş ve Çin tarafından da gayrı resmi ekonomik yaptırımlara maruz bırakılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Rivalry Among Great Powers On Middle Powers: Us-china Trade War and South Korea
2023
Yazar:  
Özet:

Middle powers (MPs) are defined as states that try to expand their spheres of power without clashing with regional and global powers. In this context, competition among global powers may create opportunities and risks for MPs. For example, it can be said that during the Cold War period, the financial aid and defense aid provided by the leading states of the Eastern and Western blocs to keep MPs in their own blocs, created an opportunity for them to realize their own economic development. However, competition between the two great powers can also create risks for MPs. The trade war launched by the USA against China has brought various risks and opportunities for MPs. South Korea is one of the most negatively affected MP from the trade war. For South Korea, whose economy is based on the free trade paradigm, the United States is both its most important security ally and one of its most important trade partner. China, which has become the world's largest exporting country, has also become South Korea's largest trading partner. In this study, South Korea’s relations with the USA and China and the effects of the trade war on South Korea were examined. In this framework, first of all, the development of South Korea’s relations with both countries was evaluated. Then, the effects of the trade war on South Korea as a MP were evaluated. Increasing competition between the two countries has squeezed South Korea. Its relations with the United States have declined to the lowest level since the end of the Korean War and have been subjected to unofficial economic sanctions by China.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Diplomasi ve Strateji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Diplomasi ve Strateji Dergisi