Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
 İndirme 3
Mekonyum aspirasyon sendromu
2006
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

SüleymanDemirel Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2006 Mart; 13(1) Mekonyum aspirasyon sendromu Hasan Çetin, Hicran Altın Özet Mekonyum aspirasyon sendromu (MAS), zamanında doğan yenidoğan bebekler için önemli mortalite ve morbidite sebebidir. Mekonyum aspirasyon sendromu, havayollarının tam tıkanması ile atelektazi, parsiyel tıkanması ile havalanma artışı ve ödem, kimyasal pnömoni ve sürfaktan disfonksiyonu ile karekterizedir. Persistan pulmoner hipertansiyon mekonyum aspirasyon sendromunun önemli bir komplikasyonudur. Hemodinamik bozukluklar ve fetal hipoksi, intrauterin mekonyum pasajına yol açarak, aspirasyonun doğumdan önce ya da doğum sırasında meydana gelmesine neden olur. Ağız içinde yeşil sarı renkli sekresyon, takipne, interkostal retraksiyon, siyanoz, akciğerde aşırı hava tutulumu, akciğerde raller MAS.ın klinik semptom ve bulgulardır. MAS.ın tedavisi temel olarak hava yollarının mekonyumdan temizlenmesi, sürfaktan uygulanması ve destek tedavisine dayanmaktadır. Anahtar kelımeler: Mekonyum aspirasyon sendromu, yenidoğan, tedavi Abstract Meconium aspiration syndrome Meconium aspiration syndrome (MAS) is an important cause of morbidity and mortality in full term neonates. Meconium aspiration syndrome is characterized by the atelectasis due to the complete airway obstruction, emphysema and air leak syndrome resulted from the partial obstruction of airway, chemical pneumonitis, and surfactant dysfunction. Persistent pulmonary hypertension is major complication of meconium aspiration syndrome. Haemodynamic disturbances and fetal hypoxia may lead to intrauterine meconium emission that can be aspirated by the fetus in antenatal period. Clinical signs and symptoms of MAS include yellow green secretions from the mouth, tachypnea, intercostal retraction, cyanosis, overinflated chest due to air trapping, rales in the lung. Treatment of MAS should be based on clearing the meconium from the airway, surfactant supplementation and supportive care. Key words: Meconium aspiration syndrome, newborn, treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi