Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Kronik kalp yetmezliği olan bireylere bakım verenlerin bakım verme yüklerinin değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada kronik kalp yetmezliği (KY) olan hastalara bakım verenlerin bakım verme yükünü ve bakım verme yükünü etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada 178 kalp yetmezlikli hastaya bakım verenlere zarit bakım yükü skalası (BYÖ) yüzyüze uygulandı. Ölçek puanlamasında 0-20 puan “bakım yükü yok”, 21-40 puan “hafif bakım yükü”, 41-60 puan “orta bakım yükü” ve 61-88 puan “ağır bakım yükü” anlamına gelmektedir. Bulgular: 65 yaşın üzerindeki kalp yetmezlikli kişilere bakım verenlerin yükü daha fazlaydı (p<0.01). Bakım yükü ağır olan kişiler ekonomik durumu kötü, aile bireylerinden destek almayan, başka baktığı kişi olan ve fazla çocuk sayısın sahip olan kişilerdi (p<0,001). Bakım verenin yaş, meslek, eğitim durumu, yaşadığı yer, yakınlık durumu ile BYÖ arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0,05). Hem KY’li hastalarda hem bakım vericilerde ortaya çıkan en sık psikiyatrik problem depresyondu. Sonuç: Kronik KY’li hastalara ve onlara bakım verenlere özellikle ailevi, psikolojik ve ekonomik yönden destek sağlanmalıdır. KY’li kişilerin yaşam standartları iyileştikçe bakım verenlerin yükü de azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Caregiver Burdens Of Caregivers To Individuals With Chronic Heart Failure
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study we aimed to determine the burden of caregiving and the factors affecting the burden of caregiving among caregivers of patients with chronic heart failure (HF). Methods: In this prospective study, the Zarit Care Burden Scale (ZCBS) was applied face-to-face to caregivers of 178 heart failure patients. On the scale scoring, 0-20 points indicate "no care burden", 21-40 points indicate "light care burden", 41-60 points indicate "moderate care burden" and 61-88 points indicate "heavy care burden". Results: The burden of caregivers over 65 years of age with HF was higher (p<0.01). Caregivers with a heavy burden of care were those who had a bad economic situation, did not receive support from family members, had other caregivers, and had a high number of children (p<0.001). There was no significant relationship between the caregiver's age, occupation, education level, place of residence, proximity and CBS (p>0.05). Depression was the most common psychiatric problem in both heart failure patients and caregivers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.261
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine