Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Okul Öncesi Dönem Çocuklarında Kan Alma İşlemi Sırasında Işıklı Dönen Müzikli Oyuncağın Ağrı ve Anksiyeteye Etkisi
2023
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarında kan alma işlemi sırasında uygulanan ışıklı dönen müzikli oyuncağın ağrı ve anksiyete üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Araştırma randomize kontrollü olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 1 Temmuz- 1 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye’de bir devlet hastanesinde, kan alma birimine başvuran 4-6 yaş arası çocuklar oluşturmuştur. Örneklemini ise belirtilen tarihler arasında kan alma birimine başvuran ve araştırma kriterlerine uyan 95 çocuk oluşturmuştur. Veriler 95 çocuk- tan (kontrol grubunda 48, ışıklı dönen müzikli oyuncak grubu 47) elde edilmiştir. Deney ve kontrol grupların belirlenmesinde “tabakalandırma ve bloklu randomizasyon yöntemleri” kullanılmıştır. Çocukların tabakalandırılmasında cinsiyet ve girişimden korkma durumu değişkeni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında, Aile ve Çocuk Bilgi Formu, Çocuk Korku ve Anksiyete Ölçeği ve Wong- Baker Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada işlem sırasında deney grubundaki çocukların ağrı puan ortalamaları (1,42 ± 1,05) kontrol grubuna göre (2,81 ± 1,23) düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P <,001). İşlem sırasında deney grubundaki çocukların Çocuk Korku ve Anksiyete Ölçeği puan ortalaması (1,21 ± 0,97) kontrol grubuna göre (2,72 ± 1,10) düşük ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P <,001). Sonuç: Bu araştırma sonucunda kan alma işlemi sırasında 4-6 yaş grubu çocuklarında uygulanan ışıklı dönen müzikli oyuncağın çocuklarda ağrı ve anksiyetenin azalmasında etkili olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, kan alma birimlerinde çocuklarda ağrı ve anksiyeteyi azaltmak için hemşireler ve ebeveynler tarafından ışıklı müzikli dönen oyuncağın kullanılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of A Musical Toy On Preschool Children’s Pain and Anxiety During Blood Collection
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study examined the effect of providing a lighted, rotating musical toy on preschool children’s pain and anxiety during a blood collection procedure. Methods: The randomized controlled study was conducted on a sample of children aged 4-6 years who applied to the blood collection unit of a state hospital in Turkey from July 1 through August 1, 2022. The data were obtained from 95 children who met the research criteria (48 in the control group and 47 in the intervention group). Stratification and block randomization methods were used to determine the experimental and control groups. The variables of gender and fear of interference were used in the stratification of the children. The Family and Child Information Form, Child Fear and Anxiety Inventory, and Wong–Baker Facial Expression Rating Scale were used to collect the data. Results: The pain scores of the children in the experimental group were found to be lower (1.42 ± 1.05) than those in the control group (2.81 ± 1.23), and the result was statistically significant (P < .001). During the procedure, the mean Child Fear and Anxiety Inventory score of the children in the experimental group (1.21 ± 0.97) was lower than that of the control group (2.72 ± 1.10), and the difference was statistically significant (P < .001). Conclusion: This study found that providing a lighted, rotating musical toy to children aged 4-6 during blood collection effectively reduced their pain and anxiety. In line with these results, it is recommended that nurses and parents use such a toy in blood collection units to reduce pain and anxiety in children.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 10.795
2023 Impact/Etki : 0.11
Journal of Nursology