Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Serebral Palsili Çocuklarda İletişim Fonksiyonlarını Etkileyen Faktörlerin değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İletişim bozuklukları serebral palside (SP) gözlenen en yaygın işlev bozukluklarından biridir. Bu çalışmada amacımız SP’li çocuklarda iletişim bozuklukları ile ilişkili klinik faktörleri ve sosyo-demografik özellikleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Yüz üç SP’li çocuk iletişim becerileri açısından İletişim Fonksiyonu Sınıflandırma Sistemi (İFSS) ile değerlendirildi. Ebeveynlerin sosyodemografik özellikleri ve ayrıntılı klinik veriler toplandı. Motor fonksiyonların analizi için Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) ve Manuel Yetenek Sınıflandırma Sistemi (MYSS) kullanıldı. Elde edilen tüm verilerin iletişim becerileri üzerindeki etkisi incelendi. Bulgular: İFSS düzeyi en yüksek ve en düşük olan çocukların oranı sırasıyla % 21.4 ve % 23.3’dü. Herhangi bir komorbid hastalık, diskinetik / kuadriplejik SP alt tipi, daha zayıf motor fonksiyonel düzey, annenin düşük eğitim düzeyi ve düşük rehabilitasyon yoğunluğu varlığı iletişim bozuklukları ile ilişkili bulunmuştur (p <0.05). Sonuç: Sosyal ortamda sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için iletişim çok önemlidir. Bu durum, fiziksel kısıtlamalar nedeniyle topluma uyum sağlamada güçlük çeken SP’li bireyler için daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle, SP’li bireyleri iletişim becerileri açısından kapsamlı bir şekilde değerlendirmek, iletişimi etkileyen risk faktörlerini analiz etmek ve bu becerileri geliştirmek için zamanında gerekli müdahaleleri yapmak çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Evaluation Of Factors Affecting Communication Functions In Children With Cerebral Palsy
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Communication disorders are one of the most common dysfunctions observed in cerebral palsy (CP). Our aim in this study was to explore clinical factors and socio-demographic characteristics associated with communication impairments in children with CP. Material and Methods: One hundred and three CP children were evaluated with Communication Function Classification System (CFCS) for communication skills. Socio-demographic characteristics of the parents and detailed clinical data were collected. Gross Motor Function Classification System (GMFCS) and Manual Ability Classification System (MACS) were used for the analysis of motor functions. The effect of all obtained data on communication skills was examined. Results: The rates of the children with the highest and lowest level of CFCS were 21.4% and 23.3%, respectively. The presence of any comorbid disease, dyskinetic/quadriplegic CP subtype, poorer motor functional level, lower education level of the mother and lower rehabilitation intensity were found to be associated with communication impairments (p<0.05). Conclusion: Communication is very important to lead a healthy and happy life in the social environment. This situation becomes more important for individuals with CP who have difficulty in adapting to society due to physical limitations. Therefore, it is very important to thoroughly evaluate the individuals with CP in terms of communication skills, to analyze the risk factors affecting communication and to make the necessary interventions on time to develop these skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 891
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi