Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 180
 İndirme 6
 Sesli Dinleme 1
Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Gençlik Böyledir İşte” Şiirinin Gençlik Algısı Bağlamında Çözümlemesi
2021
Dergi:  
The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

İnsan gençliğinde yaşar, yaşlandığında ya da yaşlandıkça anlar. Bu bir genel kabuldür ve insan gerçeğidir. Aklın başa gelmesi, Cahit Sıtkı’nın Otuz Beş Yaş şiirinde söylediği dizeler üzerinden gidersek, suyun insanı boğduğu, ateşin yaktığı gibi temel ve sıradan gerçekleri bile insanın bilgiden bilince dönüştürebilmesi ancak yolun yarısı olan otuz beş yaşı devirmesi / olgunlaşması ile mümkün olabilecektir. Yaş, yaşlanana bilgelik de katar. Gençliğinde yaşayan, yaşlandığında anlayan insanları, zihnen uyanık tutmak, bilgi ve bilinç sahibi olarak yarınlara hazırlamak, sanatsal olarak eğitmek, geçmişin deneyimlerini gelecek kuşaklara aktarmak için edebiyat, en iyi araçlardan biridir. Bu bağlamda Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Gençlik Böyledir İşte” adlı şiiri, bir kuşağın deneyimlerini, duygusal ve düşünsel dünyası ile algısını; sonraki kuşağa aktarmak, onları düşündürmek, bilinçlendirmek, kendine getirmek, varoluşlarını sorgulatmak, zamanın ve gençliklerinin değerini fark ettirmek için anılması gereken önemli ve öncelikli edebi metinlerdendir. Bu yazı, söz konusu şiiri, biçim ve içerik özelliklerini incelemek, şairi Cahit Sıtkı’nın edebi portresinden de yararlanarak, çözümlemek, öncelikle hedef kitlesi gençlere hatırlatmak için kaleme alınmıştır. Gençlik konusunun ve pişmanlık duygusunun / temasının işlendiği bu şiir, gençlere, gençliklerini heba etmemeleri, dolu dolu yaşamaları noktasında edebi bir uyarıdır. Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

This is the story of “Youth” in the context of youth perception.
2021
Yazar:  
Özet:

People live in youth, they understand when they age, or when they age. This is a general acceptance and the human truth. If we go through the series that Cahit Sıtkı says in the Thirty-Five Years Poetry, it will be possible that the water will be dried to humans, that even the basic and ordinary facts, as the fire burns, can be transformed by the knowledge by consciousness, but by the thirty-five years of age, which is half of the way, it will be possible. The age and the wisdom of the age. Literature is one of the best tools to keep people living in youth, understanding when they age, keep their minds awake, prepare for the tomorrow as knowledge and consciousness, educate artistically, translate past experiences to future generations. In this context, the poem of Cahit Sıtkı Tarancı, "Youth is Here," is one of the important and priority literary texts to be mentioned in order to transfer the experiences of a generation, his emotional and mental world and perception to the next generation, to think about them, to awareness them, to bring themselves, to question their existence, to realize the value of time and youth. This article was taken to explore the characteristics of the subject poem, form and content, and to analyze, using the literary portrait of the poet Cahit Sıtkı, first and foremost to remind the target audience of young people. This poem, with the theme of youth and the feeling of regret/theme, is a literary warning to young people that they should not waste their youth, and live full life. In this study, the method of document examination from the quality research patterns was used.

Anahtar Kelimeler:

The Analysis Of Cahit Sitki Taranci’s Poem Titled “that’s How Youth Is” From The Perception Of Youth
2021
Yazar:  
Özet:

Literature is one of the best means of helping the young whom live only in the moment to become appreciative of others not only when they grow old, to become intellectually awake, preparing them to be knowledgeable and conscious people for the future; transmitting the experiences of the past to the posterity, to provide them with artistic training. Cahit Sıtkı Tarancı’s poem titled “That’s How Youth is” is one of the most important and primary literary texts in terms of transmitting the experiences of emotional and intellectual worlds and perception of one generation to the other by reflecting on them, making them conscious, bringing them to their senses, having them question their existence, and having them to understand the value of time and their youth. The aim of this article is to analyze the mentioned poem by giving references to the literary features of Cahit Sıtkı Tarancı, to remind the audience the importance of the poem and to examine its content and style. The poem gives voice to the subject of youth and the feeling/ theme of regret, it is also a literary warning to the new generation as to advising them to not waste their youth and live their lives to the fullest. In this study, the document analysis method, one of the qualitative research designs, is used.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 135
Atıf : 769
2023 Impact/Etki : 0.143
The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences