Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
TNBS ile Oluşturulan Deneysel Ülseratif Kolit Modelinde Beta Glukan Uygulamasının Koruyucu ve Terapötik Etkileri
2021
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada trinitrobenzen sülfonik asit (TNBS) kullanılarak oluşturulan deneysel kolit modeli üzerinde beta glukan (BG)’ın etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Otuz iki Wistar Albino sıçan eşit olarak sham kontrol, TNBS, TNBS-BG3 ve TNBS-BG10 gruplarına ayrılmıştır. Sham grubuna serum fizyolojik uygulanırken, TNBS gruplarına anestezi altında intrarektal yol ile TNBS uygulanmıştır. BG 100 mg/kg dozunda, TNBS-BG3 grubuna 3 gün (TNBS+3) süreyle, TNBS-BG10 grubuna ise 10 gün (7+TNBS+3) süreyle, intragastrik şekilde oral gavaj yolu ile verilmiştir. Çalışmanın sonunda alınan kolon dokularına makroskobik, histolojik ve biyokimyasal testler uygulanmıştır. Bulgular: BG uygulamasının kolite bağlı kolon hasarında olumlu etkilere neden olduğu, histopatolojik skorlama ve biyokimyasal sonuçlar ile tespit edilmiştir. Malondialdehid seviyesi ve miyeloperoksidaz aktivitesinin diğer gruplar ile karşılaştırıldığında TNBS grubunda, anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (sırasıyla p=0,003 ve p<0.001). BG tedavisi uygulanan gruplarda, antioksidan düzeyi TNBS grubuna göre artış göstermiştir. Bu artış glutatyon düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı iken (p<0.001), katalaz enzim aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlılık ortaya çıkmamıştır (p=0.218). BG uygulaması, kolon dokusundaki lipit peroksidasyon ve lökosit infiltrasyon düzeyindeki artışı azaltmıştır. Histolojik ve biyokimyasal sonuçlarda BG’nin profilaktik etkisine bağlı olarak olumlu değişiklikler tespit edilmiştir. Sonuç: BG uygulamasının anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler gösterdiği tespit edilmiştir ve TNBS ile indüklenen kolit sonucu oluşan kolon doku hasarını azaltmada BG tedavi edici potansiyel taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Protective and Therapeutic Effects Of Beta Glucan Administration On Experimental Ulcerative Colitis Model Induced By Tnbs
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, it was aimed to investigate the effects of beta glucan (BG) on the experimental colitis model created by using trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS). Material and Methods: Thirty-two Wistar Albino rats were divided equally into four groups as sham control, TNBS, TNBS-BG3, and TNBS-BG10 groups. While saline was administrated to sham group, TNBS was administered intrarectally to the TNBS groups under anesthesia. BG was administered at a dose of 100 mg/kg by oral gavage, intragastrically, for 3 days (TNBS+3) to the TNBS-BG3 group and for 10 days (7+TNBS+3) to the TNBS-BG10 group. At the end of the study, macroscopic, histological and biochemical tests were applied to the colon tissues taken. Results: It was determined by histopathological scoring and biochemical results that BG administration caused positive effects on colon damage due to colitis. Malondialdehyde level and myeloperoxidase activity were found to be significantly higher in the TNBS group compared to the other groups (p=0.003 and p<0.001, respectively). Antioxidant levels increased in BG treated groups compared to TNBS group. While this increase was statistically significant among glutathione levels (p<0.001), it was not statistically significant in catalase enzyme activity (p=0.218). BG administration reduced the increase in lipid peroxidation and leukocyte infiltration level in the colon tissue. Positive changes due to the prophylactic effect of BG were determined in histological and biochemical results. Conclusion: BG administration has been found to show anti-inflammatory and antioxidant properties, and BG has a treatment potential in reducing colon tissue damage due to TNBS-induced colitis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 912
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi