Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Bilişsel kaçınma ve sigara bağımlılığı arasındaki ilişkide üstbilişlerin aracı rolü: bir yapısal eşitlik modellemesi
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tüm dünyada önemli bir toplum sağlığı sorunu olan sigara kullanımı ya da bırakmada bilişsel süreçlerin önemli bir yeri vardır. Bu araştırma, sigarayı bırakmak isteyen bireylerde bilişsel kaçınma ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkide sigaraya ilişkin üstbilişin aracı rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve veri toplama formlarını eksiksiz dolduran 294 kişi ile tamamlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizi için Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Bilişsel kaçınma, nikotin bağımlılığı ve sigaraya ilişkin üstbilişin birbirleri üzerindeki etkileri yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan gönüllülerin %61.9’u erkek ve yaş ortalamaları 33.17±10.62’dir. Verilerin modeli desteklediği ve uyum indekslerinin kabul edilebilir olduğu saptanmıştır (CMIN/DF=2.02, GFI=0.93, AGFI=0.90, CFI=0.96, RMSEA=0.059). Sigarayı bırakmak isteyen bireylerde bilişsel kaçınma ve üstbilişsel inançların nikotin bağımlılığını etkilediği, bilişsel kaçınma ile nikotin bağımlılığı arasındaki etkileşimde sigaraya ilişkin üstbilişsel süreçlerin aracı rol oynadığı belirlendi. Sonuç: Sigara bırakma programlarında bilişsel süreçlerin yanı sıra sigara ile ilgili üstbilişsel süreçlerin de yer almasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Mediating Role Of Metacognitions In The Relationship Between Cognitive Avoidance and Smoking Addiction: A Structural Equation Modeling
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Cognitive processes have an important place in starting or quitting smoking, which is an important public health problem all over the world. The present study was conducted to determine the mediator role of metacognition about smoking in the relation between cognitive avoidance and nicotine addiction in individuals who want to quit smoking. Materials and Methods: The study was completed with a total of 294 people who volunteered to participate in the study and who filled the data collection forms. In the evaluation of the data, descriptive statistics and the Spearman Correlation Test was used for correlation analysis. The effects of cognitive avoidance, nicotine addiction, and metacognition about smoking on each other was examined with structural equality modelling. Results: A total of 61.9% of the volunteers who participated in our study were male, and the mean age was 33.17±10.62. The data were found to support the model, and the goodness of fit indices were acceptable (CMIN/DF=2.02, GFI=0.93, AGFI=0.90, CFI=0.96, RMSEA=0.059). Cognitive avoidance and metacognitive beliefs affect nicotine addiction in individuals who want to quit smoking, and metacognitive processes about smoking played mediator roles in the interaction between cognitive avoidance and nicotine addiction. Conclusion: It will be useful to include cognitive processes as well as metacognitive processes about smoking in smoking cessation programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal