Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 5
Elektrikli Bir Taşıtın Tek Vitesli Transmisyonunun Tasarımı ve Optimizasyonu
2023
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada elektrikli bir taşıtın güç aktarma sisteminde kullanılacak tek vitesli dişli kutusunun tasarımı ve mukavemet kontrolleri yapılmıştır. Dişli kutusunun tahriki elektrik motoru tarafından sağlandığından motorun tork-devir karakteristiği referans alınarak mukavemet hesapları yapılmıştır. Dişli çiftlerin çalışması esnasında en sık karşılaşılan sorun olan aşırı gerilmeden kaynaklı kök kırılmalarının oluşmaması için gerilmeler KISSsoft yazılımı ile analiz edilerek optimizasyon yapılmıştır. Analizlerde diş yanak mukavemeti ve diş dibi gerilmeleri üzerinde durulmuştur. Geometrik parametreler ISO 6336 “Düz ve helisel dişlilerin yük kapasitesinin hesaplanması” standardında belirtilen emniyet katsayıları dikkate alınarak çözümler yapılmış ve dişli mukavemeti üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir. Sonuçlar, birinci dişli çiftinin 2,5 mm modül, 22° helis açısı ve pinyon dişli çark için 32 diş sayısının optimal olduğunu göstermektedir. İkinci dişli çiftinin optimum parametreleri ise 2,5 mm modül, 20° helis açısı ve 33 diş sayısına sahip pinyon dişli olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Design and Optimization Of The Single-speed Transmission In An Electric Vehicle
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the design and stress analysis of a single-speed gearbox to be used in the powertrain system of an electric vehicle has been conducted. Since the drive of the gearbox is provided by the electric motor, the stress computations have been performed by considering the torque-speed characteristic of the motor as a reference. To prevent the root fractures caused by excessive tension, which is the most common problem during the operation of gear pairs, the optimization has been performed by the stresses are analyzed with the KISSsoft software. In the analysis, tooth surface strength and root stresses are emphasized. Solutions have been conducted by considering the safety coefficients specified in ISO 6336 “Calculation of load capacity of spur and helical gears” standard for geometric parameters and their effects on gear strength have been observed. The results indicate that a modulus of 2.5 mm, helix angle of 22°, and the number of teeth 32 of the pinion gear are optimal for the first gear pair. The optimum parameters of the second gear pair have been determined as 2.5 mm modulus, 20° helix angle, and pinion gear with 33 teeth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.043
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi