Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Psöriatik Artrit Hastalarında Hastalık Şiddeti ile QT Dispersiyonu Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Psöriatik artrit (PsA) hastalarında eklemlerdeki kronik inflamasyona kardiyovasküler hastalıklar (KVH) eşlik edebilir. Ventriküler fibrilasyon gelişimini kolaylaştıran QT süresindeki uzama, önemli bir kardiyak problem olup artmış mortalite ile ilişkilidir. Bu çalışmada PsA hastalarında, düzeltilmiş QT (cQT) ve düzeltilmiş QT dispersiyonunun (cQTD) hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen daha önce KVH öyküsü olmayan 64 PsA hastasının ve 56 sağlıklı bireyin 25 mm/sn hızında 12 derivasyonlu elektrokardiyografileri (EKG) incelendi. cQTD, en büyük ve en küçük QT değerleri arası fark olarak tanımlandı ve düzeltilmis QT (QTc) Bazett formülüne göre hesaplandı. Bulgular: PsA hastalarının 37’si (%47) kadın, yaş ortalaması 44,2 ±12,1 yıl olup kontrol grubu ile benzerdi. Ortalama PsA hastalık süresi 8,5 ± 7,4 yıldı. Maksimum düzeltilmiş QT (cQTmax) ve cQTD süreleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi ile cQTD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Laboratuvar değerleri, hastalık aktivasyonu ve yaşam kalitesi ölçek değerleri ile cQTD ölçüm parametreleri arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, ventriküler aritmi ve kardiyovasküler mortalite için artmış riski işaret eden cQTD, PsA’lı grupta kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. EKG gibi invaziv olmayan, kolay elde edilebilir bir yöntemle kardiyak risklerin belirlenmesi PsA hastalarının takibinde önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.382
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi