Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Türkiye’nin Bölgesel Oyun Kurucu Rolü ve Düzen İnşasına Dair İmkân ve Kabiliyeti: Türk Devletleri Teşkilatı Örneği
2023
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya düzeninin günümüz başat gücü halen ABD olmakla beraber, ciddi bir güç değişimi yaşanmaktadır. ABD diğer bölgelerde olduğu gibi Türkiye’nin yakın coğrafyasında da güç kaybetmeye devam etmektedir. Bu bağlamda Türkiye gibi bölgesel güçlerin önemi artmakta, güç boşlukları bu aktörler tarafından doldurulmaya çalışılmaktadır. Buna ilaveten Rusya’nın da Ukrayna savaşı nedeniyle bölgesel etkisinin ve baskı kapasitenin azalması yeni aktörlere alan açmaktadır. Türkiye’nin artan materyal kapasitesi dışında güçlü liderlik, diplomasi ve siyasi girişimleri Türkiye’yi daha görünür ve etkili kılmıştır. Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkasya’da izlediği politikalar da Türkiye’nin bölgede oyun kurucu ve statüko etkileyici rolüne katkı yapmaktadır. Kazakistan’ın eski devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev’in desteği ile başlatılan bugünkü haliyle Türk devletleri teşkilatı da bölgede yeni bir düzen kuruluşunun bir nüvesi olarak kabul edilebilir. Örgüte yönelik en önemli tehdidin Rusya olduğu, bunun dışında diğer güç odaklarınca da bir rakip ve tehdit olarak algılanma olasılığı örgütün gelişimini ve etkisini azaltabilir. Ancak Rusya gibi rakip devletlerin Ukrayna savaşı gibi yaşaması muhtemel krizler ya da sorunlar örgütü daha etkili hale getirebilir. Türkiye’nin örgüt üyeleri arasındaki işbirliğini artırıcı ve güven sağlayıcı rolü yeni ve muhtemel bir güç çıpasının ya da odağının doğmasına neden olabilir. Üye ülkeler arası kültürel, sosyal, siyasi hatta askeri işbirliği örgütü kritik hale dönüştürebilir. Çalışmada Türkiye’nin imkân ve kabiliyetlerinin temelde birleştirici rolü sayesinde anılan sonuçların elde edilmesinde ciddi katkısı olabileceği, bunun da kazan kazan yaklaşımıyla hem örgütü hem de Türkiye’yi daha güçlü kılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's Regional Playmaker Role and Its Possibilities and Capabilities For Order Building: The Case Of The Organization Of Turkish States
2023
Yazar:  
Özet:

Although the USA is still the dominant force of the world order today a serious power change is taking place. The USA continues to lose power in Turkey's close geography as in other regions. In this context, the importance of regional powers such as Turkey is increasing and power gaps are being tried to be filled by these actors. In addition, the decrease in Russia's regional influence and pressure capacity due to the Ukrainian war opens up space for new actors. Apart from Turkey's increasing material capacity, strong leadership, diplomacy and political initiatives have made Turkey more visible and effective. Turkey's policies in the Middle East and the Caucasus also contribute to Turkey's role as playmaker and influencer of the status quo in the region. The Organization of Turkish States in its current form which was initiated with the support of the former President of Kazakhstan Nur Sultan Nazarbayev can also be considered as a core of the establishment of a new order in the region. The most important threat to the organization is Russia, besides, the possibility of being perceived by other power centers as a competitor and a threat may reduce the development and influence of the organization. However, crises or problems that rival states such as Russia are likely to experience such as the Ukrainian war may make the organization more effective. Turkey's role of increasing cooperation and providing trust among the members of the organization may lead to the emergence of a new and possible power anchor or focus. Cultural, social, political and even military cooperation between member countries can turn the organization into a critical one. In the study, it has been concluded that Turkey's possibilities and capabilities can contribute significantly to the achievement of the aforementioned results thanks to its fundamentally unifying role, and this can make both the organization and Turkey stronger with a win-win approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi