Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
DC Motorun Otomatik Ayarlamalı PID ile Hız Kontrolünün Gerçekleştirilmesi
2019
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kontrol uygulamalarında gelişmiş kontrolörler kullanılsa da PID (Proportional-Integral-Derivative) kontrolörler basit yapısından ve kolay uygulanabildiğinden dolayı endüstride tercih edilmektedir. Ancak kontrol edilecek platforma uygun PID parametrelerinin ayarlanması oldukça güç olabilmektedir. Bu parametrelerin deneme yanılma yöntemiyle ayarlanması zaman ve iş kaybına sebep olmakla birlikte bu yolla tespit edilen parametrelerle ayarlanan kontrolörler yeterince verimli bir çalışma karakteristiği sunmayabilmektedir. PID parametrelerinin ayarıyla ilgili bu sorunların üstesinden gelebilmek için çok sayıda otomatik ayar yöntemi geliştirilmiştir. Bu makalede Åström ve Hägglund tarafından önerilen otomatik ayar yöntemi bir DC motoru hız kontrol sistemine uygulanmıştır.  Bu DC motor hız kontrol sistemi LabVIEW (Laboratory Virtual Instrument Electronic Workbench) ortamında geliştirilen ara yüz ve CompactRIO ünitesi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneme yanılma ve iki farklı otomatik ayarlama yöntemiyle elde edilen PID parametreleri DC motor kontrol sistemi üzerinde denenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, LabVIEW otomatik ayarlama yöntemiyle elde edilen parametrelerle işletilen PID kontrolörün daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Performing Speed Control Of A Dc Motor With Auto-tuning Pid
2019
Yazar:  
Özet:

Although advanced controllers are used in control applications, proportional-integral-derivative (PID) controllers are preferred in industry due to their simple structure and ease of application. However, it can difficult to set these controller parameters for the controlled platform. These parameters tuning with trial-error method leads to time and job loss, and the parameters determined in this way cannot provide a sufficiently efficient operating characteristic. In order to overcome this problem related to PID parameter tuning many automatic tuning methods have been developed.  In this paper, the automatic tuning method proposed by Aström and Hagglund was applied to a DC motor speed control system. The DC motor speed control system was implemented in an interface designed on Laboratory Virtual Instrument Electronic Workbench (LabVIEW) environment and CompactRIO unit. The PID parameters obtained with trial-error and two types auto-tuning methods were tested in the DC motor control system and achieved results were compered. The results showed that performance of the PID controller tuned with LAbVIEW auto-tuning method is better than others.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.862
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi