Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Melatonin Yaşlı Sıçanlarda Postoperatif Kognitif Disfonksiyonu İyileştirir: Oksidatif Stres, PSD95 ve Ca2+/Kalmodulin Bağımlı Protein Kinazın Önemi
2023
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Postoperatif kognitif disfonksiyon (POCD) genellikle postoperatif dönemde yaşlı hastalarda görülmektedir. Bu çalışmada, yaşlı sıçanlarda abdominal cerrahi ile oluşturulan POCD modelinde melatoninin kognitif ve sinaptik disfonksiyon ve oksidatif stres üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Yirmi aylık erkek Wistar sıçanlar rastgele olarak kontrol grubu, melatonin uygulanan-kontrol grubu, cerrahi grubu ve melatonin uygulanan-cerrahi grubuna ayrıldı. Deneylerin sonunda sıçanların ameliyat sonrası bilişsel yeteneklerini değerlendirmek için yeni obje tanıma testi (NORT) kullanıldı. Hipokampüs sinaptozomlarında malondialdehit (MDA) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) içerikleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçüldü. kalsiyum-kalmodulin bağımlı protein kinaz II (CaMKII) ve postsinaptik dansite protein-95 (PSD95) protein seviyeleri ELISA kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Cerrahi grubundaki hayvanlar NORT’ta yeni obje tanıma belleğinde önemli bir bozulma göstermiştir. Ayrıca cerrahi grubunda hipokampüste MDA içeriğinde (21,05±3,96) artış ve GSH (5,86±0,26) ve PSD95 (156,04±2,56) seviyelerinde azalma görülmüştür (sırasıyla p=0,012, p<0,001, p=0,004). PSD95 (193,08±4,14) ve CaMKII (2,82±0,25) düzeyleri (sırasıyla p=0,027, p=0,041) ve yeni obje tanıma belleği melatonin uygulaması ile iyileşmiştir. Sonuç: Melatonin, yaşlı hastalarda abdominal cerrahinin neden olduğu bilişsel işlev bozukluğuna karşı koruma sağlayabilecek potansiyel bir terapötik ajan olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Melatonin Improves Postoperative Cognitive Dysfunction In Aged Rats: Relevance Of Oxidative Stress, Psd95 and Ca2+/calmoduline Dependent Protein Kinase
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: Postoperative cognitive dysfunction (POCD) is usually seen in the aged patients in postoperative period. In the present study, we aimed to investigate the effects of melatonin on cognitive and synaptic dysfunction and oxidative stress in POCD model constructed by abdominal surgery in aged rats. Material and Methods: Twenty months old male Wistar rats were randomly allocated into the control group, melatonin treated-control group, surgery group and melatonin treated-surgery group. The novel object recognition test (NORT) was used to assess the postoperative cognitive ability of rats at the end of the experiments. The contents of malondialdehyde (MDA) and reduced glutathione (GSH) were evaluated in the synaptosomes of hippocampus by spectrophotometric methods. The protein levels of calcium-calmodulin dependent protein kinase II (CaMKII) and postsynaptic density protein 95 (PSD95) were measured by using ELISA. . Results: Animals in surgery group showed significant an impairment of novel object recognition memory in NORT. Surgery group also exhibited increased content of MDA (21.05±3.96) and decreased levels of GSH (5.86±0.26) and PSD95 (156.04±2.56) in the hippocampus (respectively p=0.012, p<0.001, p=0.004) . The levels of PSD95 (193.08±4.14) and CaMKII (2.82±0.25) (respectively p=0.027, p=0.041) and novel object recognition memory was improved by melatonin treatment. Conclusion: Melatonin may be a potential therapeutic agent which can protect against abdominal surgery- induced cognitive dysfunction in elderly patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 240
2023 Impact/Etki : 0.059
Batı Karadeniz Tıp Dergisi