Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Ekonomik Güven Endeksi ile İhracat Miktar Endeksi ve İthalat Miktar Endeksi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği
2022
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada mevcut ekonomik durumun izlenebilmesinde gösterge niteliğinin yanında ekonomideki kırılma dönemleri ve muhtemel risklerin erkenden görülerek tedbir alınmasına imkân veren ekonomik güven endeksi ile fiyatlar sabitken ihracat ve ithalat miktarında meydana gelen değişimi ifade eden ihracat miktar endeksi ve ithalat miktar endeksi arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Analizler sırasında veri setlerinde çok sayıda yumuşak geçişli kırılmaları da dikkate alan Enders ve Jones (2015) tarafından geliştirilen Fourier Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Ocak 2013 – Temmuz 2021 tarihleri arasındaki aylık frekanslı verilerin konu edildiği çalışmanın sonuçlara göre ekonomik güven endeksiyle hem ihracat miktar endeksi hem de ithalat miktar endeksi arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ampirik bulgular, iktisadi karar birimlerinin ithalat ya da ihracat kararı vermelerinde ekonomik güven endeksindeki değişimlerden faydalanmalarının önemine işaret etmektedir. Aynı zamanda bu sonuçlar ekonomik güvenin tesis edilmesinde politika yapıcılara perspektif sunması ve politik manevralar oluşturulması açısından ihracat miktar endeksi ve ithalat miktar endeks değerlerindeki değişimlerin rolünü ortaya çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Causality Relationship Between Economic Confidence Index, Export Volume Index and Import Volume Index: The Case Of Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, in addition to being an indicator in monitoring the current economic situation, the causality relationship between the economic confidence index, which allows to take precautions by early seeing the economic crisis and possible risks, and the export volume index and import volume index, which expresses the change in the export and import volumes when the prices are stable, have been investigated. During the analysis, the Fourier Granger causality test developed by Enders and Jones (2015), which also took into account the large number of smooth transition structural breaks in the data sets, was used. According to the results of the study, in which the monthly frequency data between January 2013 – July 2021 were discussed; A bidirectional causality relationship was found between the economic confidence index and both the export volume index and the import volume index. Empirical findings show that economic decision-makers should benefit from the changes in the economic confidence index in making import or export decisions. At the same time, these results reveal the role of changes in export volume index and import volume index values in terms of providing perspective to policy makers and creating political maneuvers in establishing economic confidence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 121
Atıf : 337
2023 Impact/Etki : 0.382
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi