Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
BAZI DÜZCE HALK İLAÇLARININ KİMOTRİPSİN, ÜREAZ İNHİBE EDİCİ VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİ
2023
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada Düzce'de halk ilacı olarak kullanılan yedi bitkinin [Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin, Mentha longifolia (L.) L. subsp. typhoides (Briq.) Harley, Origanum vulgare L., Rubus ulmifolius Schott, Salvia tomentosa Mill., Thymus longicaulis C.Presl subsp. longicaulis, Trachystemon orientalis (L.) D. Don] üreaz, kimotripsin inhibe edici ve antioksidan aktivitelerinin tespiti amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla bitkilerden metanol ve su ekstreleri hazırlanmıştır. Daha sonra in vitro üreaz ve kimotripsin inhibitör aktiviteleri belirlenmiştir. Ayrıca farklı yöntemlerle antioksidan aktiviteleri (ABTS, CUPRAC, DPPH), toplam fenol ve flavonoit içerikleri de tespit edilmiştir. Sonuç ve Tartışma: D. communis, O. vulgare, S. tomentosa ve T. longicaulis'in metanol ekstreleri orta düzeyde üreaz inhibitör aktivite (%34.26 ile %44.94 aralığında inhibisyon) gösterirken, diğerlerinde aktivite daha düşük bulunmuştur. En güçlü kimotripsin inhibe edici aktivite R. ulmifolius metanol ekstresi ve T. orientalis su ekstresinde gözlenmiştir (IC50 değerleri sırasıyla 65.32 ve 78.65µg/ml). Genel olarak, çalışılan bitkiler yüksek fenol ve flavonoit içeriklerine uygun olarak yüksek antioksidan aktivite göstermiştir. Sonuç olarak R. ulmifolius ve T. orientalis kuvvetli kimotripsin inhibe edici aktiviteleri ile dikkat çekmiştir. Bu bitkilerin kimotripsin aktivitesi üzerinde daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Chymotrypsin, Urease Inhibitory and Antioxidant Activities Of Some Duzce Folk Medicines
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: In this study, determining the urease, chymotrypsin inhibitory and antioxidant activities of seven plants [Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin, Mentha longifolia (L.) L. subsp. typhoides (Briq.) Harley, Origanum vulgare L., Rubus ulmifolius Schott, Salvia tomentosa Mill., Thymus longicaulis C.Presl subsp. longicaulis, Trachystemon orientalis (L.) D. Don] used as folk medicine in Düzce was aimed. Material and Method: For this purpose, methanol and water extracts were prepared, then in vitro urease and chymotrypsin inhibitory activities were determined. Antioxidant activities (ABTS, CUPRAC, DPPH), total phenol and flavonoid contents were also determined. Result and Discussion: While D. communis, O. vulgare, S. tomentosa and T. longicaulis methanol extracts showed moderate urease inhibitory activity (inhibitions between 34.26% and 44.94%), the activity was lower in others. The strongest chymotrypsin inhibitory activities were observed in R. ulmifolius methanol extract and T. orientalis water extract (IC50: 65.32 and 78.65 µg/ml, respectively). In general, the studied plants showed high antioxidant activity in accordance with their high phenol and flavonoid contents. In conclusion, R. ulmifolius and T. orientalis attracted attention with strong chymotrypsin inhibitory activities. More comprehensive studies on the chymotrypsin activity of these plants are required.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 863
Atıf : 479
2023 Impact/Etki : 0.032
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi