Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
HAREKETLİ PROTEZ KULLANAN HASTALARIN PROTEZ HİJYEN ALIŞKANLIKLARI VE BU HASTALARDAKİ PROTEZ STOMATİTİ GÖRÜLME SIKLIĞI
2020
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, hareketli protez kullanan hastaların protez hijyen alışkanlıkları ve bu hastalardaki protez stomatiti görülme sıklığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya hareketli protez kullanan 301 hasta dahil edildi. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, protez hijyen alışkanlıkları ve klinik muayene bulgularını içeren ve toplam 24 maddeden oluşan standardize formlar hazırlandı.  Formlar, bir prostodonti uzmanı tarafından, karşılıklı konuşma ile dolduruldu. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler, t-testi, Fisher’ın kesin testi ve ki-kare testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada 39 ile 93 yaşları arasındaki (yaş ortalaması ± standart sapma; 62.4±10.2) 154 kadın (%51.2) ve 147 erkek (%48.8) hastanın protez hijyen alışkanlıkları ve bu hastalardaki protez stomatiti görülme sıklığı değerlendirildi. Katılımcıların eğitim seviyeleri ile; protezlerindeki diş taşı varlığı, gece protezlerini çıkarma alışkanlıkları ve protez stomatiti görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0.05). Katılımcıların gelir seviyeleri ile; protezlerindeki diş taşı varlığı ve protez stomatiti görülme sıklığı arasında anlamlı ilişki bulundu (p<0.05). Diş hekimleri tarafından protez hijyen alışkanlıkları hakkında bilgilendirildiğini ifade eden katılımcıların protezlerinde, bilgilendirilmeyenlerden daha az oranda plak/diş taşı olduğu gözlendi. Protez kullanım süresi arttıkça protezlerdeki plak/diş taşı varlığı ve protez stomatiti görülme sıklığının arttığı belirlendi.  Sonuçlar:Çalışmanın sonuçları, hareketli protez kullanan hastaların protezlerini temizlemek için çoğunlukla diş fırçası kullandığını ve protez stomatiti görülme sıklığının göreceli olarak yüksek olduğunu gösterdi. Anahtar Kelimeler: Ağız hijyeni, anket, diş protezi, protez stomatiti  

Anahtar Kelimeler:

Denture Hygiene Habits and The Prevalence Of Denture Stomatitis In The Patients With Removable Prosthesis Abstract
2020
Yazar:  
Özet:

Background: The purpose of this study was to assess denture hygiene habits and prevalence of denture stomatitis in the patients with removable prosthesis. Methods: This study included 301 patients with removable prosthesis. The standard questionnaires consisted of 24 items, socio-demographic features, denture hygiene habits and clinical findings were prepared. The questionnaires were filled with conversation by a prosthodontist. Data were statistically analyzed with descriptive statistics, t-tests, Fisher exact tests, and chi-squared tests. Results:  Totally 301 individuals aged between 39 and 93 (mean ± standard deviation: 62.4 ± 10.2) , consisted of 154 (51.2%) females and 147 (48.8%) males were participated in the study. Statistically significant correlation was found between education level of the participants and plaque/calculus in dentures and prevalence of denture stomatitis (p<0.05). Statistically significant correlation was found between income level of the participants and plaque/calculus in dentures and prevalence of denture stomatitis (p<0.05). Participants who had been informed about dental hygiene habits by dentists were observed to have less plaque/calculus in their dentures than informed ones. It was determined that as the duration of prosthesis increased, the frequency of plaque/calculus and prosthetic stomatitis was increased. Conclusions: The results of the study showed that patients using removable prostheses often used toothbrushes to clean their prosthesis and that the frequency of denture stomatitis was relatively high. Keywords: Dental prostheses, Denture stomatitis, Oral hygiene, Surveys and Questionnaires

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 255
2023 Impact/Etki : 0.03
Selcuk Dental Journal