Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Laparoskopic sleeve gastrektomi'nin kısa ve orta dönem sonuçları, tip 2 diyabet ve hipertansiyona etkileri
2020
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) son yıllarda yaygın olarak kullanılan primer bariatrik cerrahi teknik haline gelmiştir. Bu çalışmada, LSG'nin kilo kaybındaki kısa ve orta dönem etkinliğini, eşlik eden tip 2 diyabet ve hipertansiyona (HT) olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2009 - Aralık 2011 arasında LSG uygulanan ve postoperatif 6. ay, 1. yıl ve 3. yıl takip kayıtlarına ulaşılabilen seksen iki hasta dahil edildi. Ameliyat öncesi boy/kilo değerleri, komorbiditeler, HT ve/veya tip 2 diyabet için ilaç kullanımı ve postoperatif 6. ay, 1. yıl, 3. yıllık ve 5. yıl verilerindeki değişiklikler kaydedildi. Bulgular: Ameliyat öncesi verilerle karşılaştırıldığında, postoperatif 6. ay, 1. yıl ve 3. yıl takiplerinde vücut kitle indeksindeki (VKİ) azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,0001, her biri için). Üçüncü yılda 1. yıla göre VKİ artışı (p=0,0001), operasyon öncesine göre 3. yılda diyabet ilacı ve antihipertansif ilaç kullanım sıklığında azalma izlendi (p=0,0001, herbiri için). Sonuç: Morbid obezitenin cerrahi tedavisinde primer tedavi olarak uygulanabilen LSG, düşük mortalite ve morbidite oranları ile çok etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Ek olarak, tip 2 diyabet ve HT gibi komorbiditelerde önemli iyileşme sağlar. Orta dönemde biraz kilo alımı olsa da, LSG'nin kısa ve orta dönem sonuçları etkili bir cerrahi teknik olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Short and Midterm Results Of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy and Its Effects Hypertension and Type 2 Diabetes
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) has become a widely used primary bariatric surgical technique in recent years. We aimed to investigate the short and mid-term effectiveness of LSG in weight loss and its effects on comorbid type 2 diabetes and hypertension (HT). Materials and Methods:  Eighty-two patients who underwent LSG between January 2009 and December 2011 and whose postoperative 6-month, 1-year, and 3-year follow-up records were available were included in this retrospective study. Preoperative height/weight values, comorbidities, using drugs for HT and/or type 2 diabetes, and changes in postoperative 6-month, 1-year, 3-year, and 5-year data were noted. Results: When we compared with the preoperative data, decrease in body mass index (BMI) at the postoperative 6-month, 1-year, and 3-year follow-ups was statistically significant (p=0.0001, for each). An increase in BMI was observed at 3-year follow-up than at 1-year follow-up (p=0.0001). Decrease in using diabetes medication and antihypertensive drug use was observed at postoperative 3 years compared with the preoperative data (p=0.0001, for each). Conclusion: LSG, which can be applied as a primary treatment in surgical treatment of morbid obesity, is a very effective and reliable method with low mortality and morbidity rates. In addition, it provides significant improvements in comorbidities such as type 2 diabetes and HT. Although there is some weight gain in the mid-term, the short and mid-term results of LSG showed that it is an effective surgical technique.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.257
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi