Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 1
Avla Dağ’da Yeni Dönem Tarihöncesi Araştırmaları: İlk Gözlemler
2021
Dergi:  
Anadolu Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Giorgio Pasquare tarafından 1963-1964 yıllarında Maden Teknik Arama Enstitüsü adına Nevşehir’de yapılan jeolojik yüzey araştırmaları sırasında, Avla Dağ’ın batı eteklerinde yoğun miktarda obsidiyenden üretilmiş yontmataş alet endüstrisine ait buluntular tespit edilmiştir. Aynı yıllarda Orta Anadolu Bölgesi’nde kapsamlı yüzey araştırmaları gerçekleştiren Ian A. Todd, Avla Dağ tarihöncesi buluntularını incelemiş ve Giorgio Pasquare ve Ian A.Todd’ın ortak çalışmasıyla Anatolian Studies dergisinde 1965 yılında “The Chipped Stone Industry of Avla Dağ” adlı bir makale yayınlanmıştır. Sonraki elli beş yıl boyunca Avla Dağ herhangi bir arkeolojik araştırmaya sahne olmamış ve tarihöncesi buluntuların erozyon sebebiyle toprak altında kaldığı varsayılmıştır. 2019 yılında NENESU (Nevşehir Neolitik Survey) projesi kapsamında Avla Dağ’da günümüz teknolojilerinin sağladığı avantajlar kullanılarak gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları, rüzgâr ve yağmur erozyonu sebebiyle gün geçtikçe daha fazla yok olma riski ile karşı karşıya kalan erken tarihöncesi buluntu yerlerinin tespit edilmesi vasıtasıyla Volkanik Kapadokya’nın erken tarihöncesi dönemlerinin anlamlandırılması sürecinde Merkezi Volkanik Kapadokya’nın yeri ve önemi üzerine yeni bilgilerin elde edilmesine olanak sağlamıştır. Bu makale, Avla Dağ’da 2019 yılında gerçekleştirilen yüzey araştırmaları üzerine ilk gözlemleri ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

New Generation Prehistoric Investigations At Avla Dag: Preliminary Observations
2021
Yazar:  
Özet:

The geological surveys of Avla Dağ conducted by Giorgio Pasquare for the General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA) in 1963–1964 revealed dense traces of a lithic tool industry based on obsidian. Ian A. Todd, who comprehensively surveyed central Anatolia, analyzed the lithic material collected. Todd and Pasquare jointly published their results in Anatolian Studies in 1965, in a paper titled “The Chipped Stone Industry of Avla Dağ.” In the subsequent 55 years, Avla Dağ was never investigated again archaeologically, and it was presumed that the prehistoric findings at Avla Dağ were covered with soil due to erosion. Avla Dağ was surveyed again in 2019 in the Nevşehir Neolithic Survey (NENESU) Project using modern technology. The results indicated central Volcanic Cappadocia’s role in Cappadocian prehistory. This article aims to present the preliminary observations on prehistoric Avla Dağ based on the 2019 survey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Anadolu Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 147
Anadolu Araştırmaları