Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Abdominal ve Pelvik Bölgelerde Radyoterapinin Cilt Yan Etkilerinin İncelenmesi: Klinik Bir Değerlendirme
2023
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal ve pelvik radyoterapinin cilt yan etkilerini değerlendirmektir. Radyoterapi, çeşitli kanserlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasına rağmen, ciltte önemli değişikliklere neden olabilir. Bu etkiler, zamanlama ve şiddete bağlı olarak akut, subakut veya kronik aşamalar olarak sınıflandırılır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda, 2016-2018 yılları arasında radyoterapi alan 60 hasta incelenmiş ve hastaların bilgileri tedavi kayıtlarından elde edilmiştir. Hastaların 16'sı palyatif, 44'ü ise küratif radyoterapi almıştır. Pelvik radyoterapi 41 hastaya, abdominal radyoterapi ise 19 hastaya uygulanmıştır. Çalışmanın amacı cilt reaksiyonlarının değerlendirilmesiydi. Radyasyon dermatitinin derecesi "Radiation Therapy Oncology Group / European Organization for Research and Treatment of Cancer"  kriterleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma popülasyonunun %75'i erkek ve %25'i kadındır. Hastaların yaşları 29 ila 82 arasında değişmekte olup, ortanca yaş 56 ‘dır. Yan etki yaşayan hastalarda 1. derece yan etki oranı %82.75 (24 hasta), 2. derece yan etki oranı ise %17.24 (5 hasta) olarak saptandı. Abdominal ve pelvik radyoterapi alan hastalarda cilt yan etkileri sıklıkla gözlenmiştir. Bu yan etkiler genellikle hafif ila orta şiddetli olup, hastaların yaş veya cinsiyetine bağlı olarak önemli farklılıklar göstermemektedir. Ancak, eşzamanlı kemoterapi alan hastalarda cilt yan etkilerinin sıklığı artmaktadır (p<0.001). Bu nedenle, abdominal ve pelvik radyoterapi ile ilişkili cilt yan etkilerinin yakından takip edilmesi ve yönetilmesi önemlidir. Sonuç: Sonuç olarak, abdominal ve pelvik radyoterapi alan hastalarda cilt yan etkileri genellikle hafif ila orta şiddetlidir ve yaş veya cinsiyete bağlı olarak önemli farklılıklar göstermez. Ancak, eşzamanlı kemoterapi alan hastalarda cilt yan etkilerinin sıklığı artmaktadır. Bu çalışma, radyoterapi alan hastalarda cilt yan etkilerinin yakından takip edilmesi ve etkili yönetim stratejilerinin geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Skin Side Effects Of Radiation Therapy In Abdominal and Pelvic Regions: A Clinical Assessment
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aimed to evaluate the skin side effects of abdominal and pelvic radiation therapy. Radiation therapy is widely used in the treatment of various cancers, but it can cause significant skin changes as a side effect. These effects are classified into acute, subacute, or chronic stages depending on their timing and severity. Material and Methods: We examined 60 patients who underwent radiation therapy between 2016 and 2018 and obtained their information from treatment records. Sixteen patients received palliative radiation therapy, while 44 patients received curative radiation therapy. Pelvic radiation therapy was administered to 41 patients, and abdominal radiation therapy was performed on 19 patients. The end point of the study was assesing skin reactions.The grading of radiation dermatitis was evaluated by  using the Radiation Therapy Oncology Group / European Organization for Research and Treatment of Cancer criteria. Results: 75% of the study population was male and 25% female. The ages of the patients ranged from 29 to 82, with a median age of 56. The grade 1 side effect rate among patients who experienced side effects was calculated as 82.75% (24 patients), while the grade 2 side effect rate was calculated as 17.24% (5 patients). These side effects were generally mild to moderate and did not significantly differ based on patient age or gender. However, patients receiving concurrent chemotherapy showed an increased frequency of skin side effects (p<0.001). Therefore, it is crucial to monitor and manage skin side effects associated with abdominal and pelvic radiation therapy. Conclusion: In conclusion, skin side effects in patients undergoing abdominal and pelvic radiation therapy are typically mild to moderate, regardless of age or gender. However, the frequency of these side effects is higher in patients receiving concurrent chemotherapy. This study highlights the importance of closely monitoring and developing effective management strategies for skin side effects in patients undergoing radiation therapy. Further comprehensive research is needed to improve the management of skin side effects related to abdominal and pelvic radiation therapy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 488
2023 Impact/Etki : 0.038
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi