Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Taekwondocularda Pliometrik Antrenmanların Quadriceps ve Dorsal Fleksiyon Kas Kuvveti Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, aktif taekwondo sporcularında pliometrik antrenmanın quadriceps ve dorsal fleksiyon kas kuvveti üzerine etkisini incelemektir. Çalışma; Zirve ve Toros Taekwondo Spor Kulübünde antrenman yapan, yaşları 15-19 arasında değişen pliometrik (n=11) ve klasik taekwondo antrenmanı yapan kontrol grubundan (n=10) oluşturulmuştur. Pliometrik antrenman programı normal taekwondo antrenmanına ek olarak 6 hafta ve haftada 3 gün olarak uygulanmıştır. Kas kuvveti ölçümleri Lafayette marka digital el dinamometresi ile yapılmıştır. Quadriseps ve dorsal fleksiyon kas gücü sağ ve sol ayak olarak ikişer kez alınmışiyi değer ölçüm formlarına kaydedilmiştir. Pliometrik ve kontrol grubunun ön test-son test kuvvet gelişimleri farkına tekrarlı ölçümlerde t testi ile bakılmıştır. Pliometrik antrenman yapan grupta ve kontrol grubunda sol bacak quadriseps kas kuvvetinde tekrarlı ölçümlerde t testi sonuçlarına göre anlamlı bir gelişim gözlenmiştir (p<0,05). İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla beraber, pliometrik antrenman yapan grupta qudriseps ve dorsal fleksiyon değerlerindeki kuvvet artışı kontrol grubuna göre daha fazla bulunmuştur. Son yıllarda taekwondo branşında atılan teknik vuruşların kuvvet değerleri puanlamada önem taşımaktadır. Böylelikle kuvvet geliştirici antrenmanlara daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmadan hareketle elit taekwondocularda quadriceps ve dorsal flexion kuvvet gelişimlerinde ki artış dikkate alınarak pliometrik antrenmanlara önem verilmelidir. Ayrıca, pliometrik antrenmanlar ve alanda kullanılan kuvvet ölçüm cihazlarıda antrenör ve sporculara önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi