Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Düşük Ayaklı İnmeli Hastalarda Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu ve Denge Ağırlıklı Rehabilitasyon Tedavisinin Etkinliği: Pilot Çalışma
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Düşük ayağı olan inmeli hastalarda, konvansiyonel rehabilitasyon tedavisine ek olarak fonksiyonel elektrik stimülasyonu (FES) ve denge ağırlıklı rehabilitasyon uygulanmasının; motor fonksiyon, ambulasyon, postür, denge, fiziksel yetersizlik, yürüme kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya düşük ayağı olan 35 inmeli hasta alındı. Hastaların motor fonksiyonları, fonksiyonel dizabiliteleri, ambulasyon seviyeleri, günlük yaşam aktiviteleri, postürleri, denge ve düşme riskleri değerlendirildi. Hastaların motor fonksiyonları, Brunnstrom motor evrelemeleri ile değerlendirildi. Ayrıca fonksiyonel dizabilite Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, yürüyüş performansı Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflandırılması, fonksiyonel denge ve düşme riski Berg Denge Ölçeği ve Postür Gövde Kontrol Testi ile değerlendirildi. Hastalara 10 m için video destekli görsel yürüme analizi yapıldı. Salınım ve basma olarak 2 ayrı fazda inceleme yapıldı. Yürüme hızı (m/sn) ve yürüme ritmi (adım/dk) belirlendi. Tüm hastalara ortalama 4 hafta süre ile haftada 5 gün olmak üzere konvansiyonel rehabilitasyon, FES ve denge ağırlıklı rehabilitasyon programı uygulandı. Tedavinin 2 ve 4. haftasında tekrar değerlendirilme yapıldı ve bu parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Tekrarlayan ölçümler arasında; tedavi öncesi ve 4. hafta arasında fonksiyonel dizabilite ile değiştirilmesini, denge, üst ve alt ekstremite motor fonksiyonları, yürüme hızı ve ritminde anlamlı olarak iyileşme saptandı. Sonuç: Düşük ayağı olan inmeli hastalarda konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak FES ve denge ağırlıklı rehabilitasyon, fonksiyonel ambulasyonu geliştirerek günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık düzeyini artırdığı için hemiplejik ayak rehabilitasyonunda etkili bir tedavi yöntemidir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi