Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Türkiye’nin enerji talebinin tahmin edilmesi üzerine girdap arama algoritması temelli yeni bir model
2020
Dergi:  
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Türkiye’nin enerji talebini tahmin etmek amacıyla Girdap Arama (Vortex Search, VS) algoritması temelli yeni bir doğrusal regresyon modeli geliştirilmiştir. Modelde Türkiye’deki gayri safi yurtiçi hâsıla (GSYİH), nüfus, ithalat ve ihracat verileri girdi parametrelerini ortaya çıkan enerji talebi ise tahmin edilecek çıktıyı ifade etmektedir. 1979-2005 ve 1979-2011 yılları arasındaki veriler kullanılarak geliştirilen iki farklı tahmin modeli literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, geliştirilen VS modellerinin karşılaştırma yapılan modellerden daha başarılı veya rekabetçi sonuçlar elde ettiğini göstermiştir. Çalışmada son olarak, Türkiye’nin 2030 yılına kadar talep edeceği enerji miktarı, VS ve diğer modeller ile 3 farklı senaryo üzerinden tahmin edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A new model based on the input search algorithm on the forecast of the energy demand of Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, a new linear regression model was developed based on the Vortex Search (VS) algorithm to predict the energy demand of Turkey. In the model, the unclean domestic tax (GDP) in Turkey, the population, import and export data entered the parameters; the emerging energy demand represents the outcome to be predicted. Two different predictive models developed using data between 1979-2005 and 1979-2011 were compared with similar studies in literature. The results have shown that the developed VS models have achieved more successful or competitive results than the compared models. Finally, the amount of energy that Turkey will demand by 2030, VS and other models, is estimated through 3 different scenarios.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.968
Atıf : 4.368
2023 Impact/Etki : 0.145
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi