Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 3
LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİNİN YENİ BİR SONUCU: İZLENİM YÖNETİMİ TAKTİKLERİ
2021
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Özet:

Grup üyeleri, lider tarafından oluşturulan iç grup – dış grup kategorileştirmesinin farkında olduklarında, çalışanların motivasyonu, işlerine ya da örgüte yönelik tutumları ve performansları iç grup ya da dış grup üyesi olma durumlarından etkilenmektedir (lider-üye etkileşimi). Bu kategorileştirmenin farkındalığının bir sonucu da çalışan tarafından ortaya konan izlenim yönetimi davranışıdır. İzlenim yönetimi, bireylerin bir kişi, nesne ya da olay ile ilgili diğer kişilerin algılarını etkilemeye yönelik çabalarını içeren amaca yönelik bir süreçtir. Bu araştırmanın amacı, çalışan için iç grup ya da dış grup üyesi olması ile ilgili farkındalığının izlenim yönetimi davranışı göstermesindeki etkisini incelemektir. Araştırma, yatay kesit türünde gerçekleştirilmiştir. 13 farklı örgütten 427 çalışan örnekleme seçilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliği, içsel tutarlılık güvenilirliği, geçerliliği ise yapısal geçerlilik (faktör analizi) ile teşhis edilmiştir. Önerilen ilişkiler yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, bir izlenim yönetimi davranışı olan “kendini sevdirerek niteliklerini tanıtma” liderüye etkileşiminden etkilenmektedir. Lider-üye etkileşimin “katkı” boyutu beklendiği şekilde izlenim yönetimi davranışının ortaya çıkışını negatif yönde etkilemektedir. Beklentilerin aksine, lider üye etkileşiminin “duygu ve profesyonel duruş” boyutu izlenim yönetimi davranışının ortaya çıkışını olumlu yönde etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

A New Consequence Of Leader-member-exchange: Impression Management Tactics
2021
Dergi:  
ONERI
Yazar:  
Özet:

When members of the in-group and out-group formed by the leader are aware of this categorization, employees’ motivation, attitudes towards job or organization, and performance can be affected by being a member in-group or out-group (leader-member exchange, LMX). One of the consequences of this categorization awareness is impression management tactics displayed by an employee. Impression management is a goaldirected process in which individuals try to influence the perceptions of other people about a person, object or event. The purpose of the study is to investigate the effect of awareness of being a member in-group or outgroup for the employee on impression management tactic. A cross-sectional survey is utilized in this research. 427 employees are selected from 13 different organizations. The reliability of the scales is diagnosed via an internal reliability coefficient. The validity of the scales is diagnosed via construct validity (factor analysis). The proposed relationships are tested using structural equation modeling (SEM). According to research findings, ingratiation by self-promotion, one dimension of impression management, is affected by leader-memberexchange. Contribution dimension of LMX influences utilizing of impression management tactic negatively, as expected. Contrary to expectations, LMX in terms of affect and professional respect influences arising of impression management tactic positively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






ONERI

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 2.739
2023 Impact/Etki : 0.394
ONERI