Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 4
Laparoskopik kolesistektomilerde preoperatif oral pregabalin veya pregabalin+deksketoprofen kullanımlarının hemodinamik ve analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
2012
Dergi:  
Southern Clinics of Istanbul Eurasia
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı preoperatif pregabalin, pregabalin+deksketoprofen veya plasebo uygulamasının hemodinamik yanıt, postoperatif analjezi, intraoperatif opioid tüketimi, hasta memnuniyeti üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. YÖNTEMLER: Laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 18-65 yaş arası ASA I-II risk grubundaki 90 hasta çalışmaya alındı. Hastalar cerrahiden 60 dk önce oral olarak 150 mg pregabalin (grup P), 150 mg pregabalin+25 mg deksketoprofen (grup PD) veya plasebo (grup K) aldı. Anestezi indüksiyonu propofol, fentanil, vekuronyum, idamesi ise propofol, remifentanil ile O2-hava desteğinde sağlandı. Hastalar operasyon esnasında KAH, OAB, SpO2 ve intraoperatif remifentanil kullanımı açısından kaydedildi. KAH, OAB, solunum hızı, sedasyon skalası, VAS postoperatif olarak 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlerde değerlendirildi. Hasta memnuniyet skoru, yan etkiler, cerrahiden sonra ilk 24 saat içersindeki total analjezik gereksinimi analiz edildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. BULGULAR: PD grubundaki hastalarda postoperatif özellikle 1. ve 2. saatlerde VAS skorları belirgin olarak düşük idi. PD grubunda total intraoperatif opioid tüketimi P ve K grubuna göre belirgin az idi. Hasta memnuniyeti ise PD grubunda diğer gruplardan yüksek idi. SONUÇ: Laparoskopik kolesistektomi geçirecek hastalarda deksketoprofen ile kombine edilen pregabalinin preemptif kullanımının entübasyona hemodinamik yanıtı baskılamada, intraoperatif ve postoperatif analjezi sağlamada daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Southern Clinics of Istanbul Eurasia

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.360
Atıf : 617
Southern Clinics of Istanbul Eurasia