Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 9
NORTHROP FRYE’IN MİT SİSTEMATİĞİNE GÖRE EYLÜL ROMANININ İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Servet-i Fünûn döneminin önde gelen isimlerinden biri olan Mehmet Rauf hikâye, roman ve oyun türünde eserler vermiş, düzyazı şiirler kaleme almıştır. Halit Ziya Uşaklıgil tarafından Hizmet’te yayınlanan “Düşmüş” adlı hikâyesiyle edebiyat âleminde tanınan Mehmet Rauf’un en bilinen eseri Eylül’dür. Mehmet Rauf’un aşkı merkeze alan romanlarından biri olan Eylül, psikolojik çözümlemelerin yapıldığı ve metnin sistematiğinin mevsim döngüsü üzerinden takip edilebildiği bir eserdir. Edebî türleri mitle ilişkilendiren komedya, romans, tragedya ve taşlama şeklinde sıralanan dört temel türün mit olduğunu belirten Northrop Frye, mitoloji kaynaklı bir bakış açısına sahip öncü bir isimdir. Eleştirinin Anatomisi adlı eserinde komedi ilkbaharı, romans yazı, tragedya sonbaharı, ironi ve hiciv kışı temsil eder. Döngü içerisinde yer alan mevsimler aynı zamanda doğum, zafer, tecrit ve kahramanın yenilgisi şeklindeki aşamaları da karşılar. Frye’ın sistematiğini oluşturduğu ve mevsim döngüsünü esas aldığı metin tertibi şeması, Mehmet Rauf’un Eylül adlı eserine de uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu mit sistematiği esere uygulanmış ve elde edilen bilgiler aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Review of Northrop Frye's September novel according to the myth system
2021
Yazar:  
Özet:

He is one of the leading names of the Fortune-i Fünûn period, Mehmet Rauf; he has given works in the story, novel and play style, and has received poems in the painting. Halit Ziya Uşaklıgil is the most famous work of Mehmet Rauf, known in the literary world with his story "Falled" published in Service by Halit Ziya Uşaklıgil. September, one of Mehmet Rauf's romances that focus on love, is a work in which psychological analysis is done and the systemicity of the text can be followed through the seasonal cycle. Northrop Frye is a famous name with a myth-based perspective; the four basic species ranged in the form of comedy, romance, tragedy and stone. In his work, Anatomy of Criticism, it represents comedy spring, romantic writing, tragedy autumn, irony, and hassle winter. The seasons within the cycle also meet the stages of birth, victory, isolation and defeat of the hero. Frye’s systematism and the season cycle is based on the text preference scheme can also be applied to Mehmet Rauf’s September work. In this study, the myth system is applied to the work and received information is transmitted.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Servet-i Fünûn döneminin önde gelen isimlerinden biri olan Mehmet Rauf; hikâye, roman ve oyun türünde eserler vermiş, düzyazı şiirler kaleme almıştır. Halit Ziya Uşaklıgil tarafından Hizmet’te yayınlanan “Düşmüş” adlı hikâyesiyle edebiyat âleminde tanınan Mehmet Rauf’un en bilinen eseri Eylül’dür. Mehmet Rauf’un aşkı merkeze alan romanlarından biri olan Eylül, psikolojik çözümlemelerin yapıldığı ve metnin sistematiğinin mevsim döngüsü üzerinden takip edilebildiği bir eserdir. Edebî türleri mitle ilişkilendiren; komedya, romans, tragedya ve taşlama şeklinde sıralanan dört temel türün mit olduğunu belirten Northrop Frye, mitoloji kaynaklı bir bakış açısına sahip öncü bir isimdir. Eleştirinin Anatomisi adlı eserinde; komedi ilkbaharı, romans yazı, tragedya sonbaharı, ironi ve hiciv kışı temsil eder. Döngü içerisinde yer alan mevsimler aynı zamanda doğum, zafer, tecrit ve kahramanın yenilgisi şeklindeki aşamaları da karşılar. Frye’ın sistematiğini oluşturduğu ve mevsim döngüsünü esas aldığı metin tertibi şeması, Mehmet Rauf’un Eylül adlı eserine de uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu mit sistematiği esere uygulanmış ve elde edilen bilgiler aktarılmıştır.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.880
2023 Impact/Etki : 0.257
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS