Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 9
YENİ MERSİN GAZETESİ’NDE (1935-1942) MERSİN KURTULUŞ GÜNÜ KUTLAMALARI
2021
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Osmanlı Devleti tarafından 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması Anadolu’yu İtilaf Devletleri’nin işgaline hazır hale getirmiştir. İtilaf Devletleri arasında yapılan paylaşım planları sonucunda Fransızlara bırakılan Çukurova’da Ermenilerin silahlandırılmasıyla Türklere karşı baskı ve şiddet artmaya başlamış ve Güney Cephesinde direniş Kuvâ-yı Milliye birlikleri ile sivil örgütler aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi’nin zafere ulaşmasıyla birlikte Fransa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında yapılan Ankara Antlaşması ile Millî Mücadele’nin Güney Cephesindeki savaşlar sona ermiştir. Güney Cephesinin Fransa tarafından boşaltılması ile birlikte Mersin’de 3 Ocak tarihinde düşman işgalinden kurtulmuş ve bu tarih Kurtuluş Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Şehirde belirli bir program dâhilinde başlayan kutlamalar Halkevinin desteğiyle çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmiştir. Halkın Millî Mücadele döneminde yaşadığı zorlukların anlatıldığı söylevler, şiirler ve temsillerin yanında Halkevi bandosunun çaldığı marşlarla Kurtuluş Günü büyük bir heyecanla kutlanmıştır. Bu etkinliklerde gerçekleştirilen söylevler halkın Millî Mücadele yıllarına ait anılarını tazelerken ulus olmanın önemine de işaret etmektedir. Etkinliklerde Millî Mücadele’ye katılan mücahitlerin de bulunması bu anıların taze tutulması bakımından önemlidir. Çalışma Mersin Kurtuluş Günü etkinliklerini konu edinmektedir. Yeni Mersin Gazetesi’nin 1935-1942 tarihleri arasında yayınlanan nüshalarından yararlanılarak hazırlanan çalışma etkinliklerin kapsamı, seyri ve yansımalarını ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The New MERSIN JOURNAL (1935-1942) celebrates the MERSIN Rescue Day
2021
Yazar:  
Özet:

With the end of the First World War, the Mondros Treaty, signed by the Ottoman State on October 30, 1918, made Anadolu ready for the occupation of the opposition states. As a result of the split plans made between the opposition states, with the armedization of the Armenians in Çukurova, which was left to the French, the pressure and violence against the Turks began to increase, and the resistance on the Southern Front was carried out through the Millions of forces and civil organizations. With the victory of the Sakarya Square Battle, the Ankara Treaty between the Great National Assembly of France and Turkey and the wars on the Southern Front of the National Struggle have ended. With the liberation of the Southern Front by France, Mersin was released from the enemy occupation on January 3 and this date began to be celebrated as the Day of Liberation. The celebrations that began within a specific program in the city were held with the support of the People's Council with various events. The day of liberation was celebrated with great enthusiasm with the words, poems and representations of the people who were told about the difficulties they experienced during the National Struggle Period. The talks held in these events point out the importance of being a nation while refreshing the memories of the people’s National Struggle years. The presence of the fighters who participate in the National Struggle in the events is also important for the conservation of these memories. The work is about the Day of Resurrection. The scope, course and reflections of the work activities prepared using the notes published in the New Mersin Journal between 1935-1942 are discussed.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.159
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi