Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
Ziya Gökalp’in Şiirleri Işığında Türkçe Öğretiminin Özel Amaçları
2022
Dergi:  
Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçe öğretiminin özel amaçları “Türkçeyi, konuşma ve yazma kurallarına uygun olarak bilinçli, doğru ve özenli kullanmalarının sağlanması, millî, manevi, ahlaki, tarihî, kültürel, sosyal değerlere önem vermelerinin sağlanması, millî duygu ve düşüncelerinin güçlendirilmesi, okuduklarını anlayarak eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmelerinin ve sorgulamalarının sağlanması” şeklinde maddelendirilebilir. Bu çalışma Ziya Gökalp şiirlerinin Türkçe öğretimi özel amaçlarına ne derece hizmet ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmamızda doküman inceleme yöntemi tercih edilmiş, bulgular tarama modeli ile elde edilerek Ziya Gökalp’in ‘Kızılelma’, “Altın Destan”, “Lisan”, “Sanat”, “Millet” ve “Din ile İlim” ‘şiirleri, 2019 Türkçe öğretim programında yer bulan Türkçe öğretiminin özel amaçları yönünden tartışılmıştır. Metinler taranarak maddeler ile ilgili saptanan bulgulardan yola çıkıldığında Ziya Gökalp’in Türkçe öğretiminin özel amaçları arasında bulunan “milli, manevi ve ahlaki değerleri yüksek Türk dilini doğru kullanan, eleştirel düşünen, sorgulayan bireyler yetişmesi” ile ilgili maddelere ulaşmada bir rol model teşkil edeceği, şiirlerine Türkçe ders kitaplarında alan uzmanlarınca gerekli yazınsal düzenlemelerle yer verildiğinde öğrencilerde dil ve kültür bilinci ile ilgili farkındalık oluşturulacağı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Special Objectives Of Turkish Teaching On The Basis Of Ziya Gokalp’s Poems
2022
Yazar:  
Özet:

The specific objectives of Turkish language teaching are: “Ensuring that they use Turkish consciously, correctly and carefully in accordance with the rules of speaking and writing, ensuring that they attach importance to national, spiritual, moral, historical, cultural and social values, strengthening their national feelings and thoughts, evaluating what they read with a critical perspective. and ensuring their inquiries”. This study aims to reveal the extent to which Ziya Gökalp's poems serve the special purposes of teaching Turkish. In the research, document analysis method was preferred, the findings were obtained by scanning model and Ziya Gökalp's poems "Kızılelma", "Altın Destan", "Lisan", "Sanat", "Millet" and "Din ile İlim" were included in the 2019 Turkish curriculum. It has been discussed in terms of the special purposes of Turkish teaching. Based on the findings related to the items by scanning the texts, one of the special aims of Ziya Gökalp's Turkish teaching is “national, moral and moral values; It has been concluded that it will serve as a role model in reaching the items related to “raising individuals who use the Turkish language correctly, think critically and question”, and when their poems are included in Turkish textbooks with the necessary literary arrangements, awareness of language and culture awareness will be created in students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sosyal Bilimler ve Eğitim Dergisi