Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 25
 İndirme 2
ASSOCIATION OF COVID-19 WITH ABO BLOOD GROUPS IN TERTIARY CARE CENTER OF PAKISTAN
2020
Dergi:  
Pakistan Armed Forces Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Objective: To determine the relationship between ABO blood groups and the COVID-19 susceptibility. Study Design: Cross-sectional analytical study. Place and Duration of the Study: Department of Pathology, Army Medical College, in collaboration with Pak Emirates Military Hospital, Rawalpindi, from March to May 2020. Methodology: The sample comprised of 326 patients. Non-purposive consecutive sampling technique was used with inclusion criteria of COVID-19 patients confirmed by real-time reverse transcriptase polymerase-chain-reaction test (RT-PCR) of sub acute respiratory syndrome corona virus-2 (SARS-CoV-2) of all age groups. ABO blood grouping was done by test tube method. The results were compared with recent surveys of ABO blood group distribution in general population of Pakistan. Results: The ABO blood group distribution of normal population was compared with COVID-19 patients. The blood group A was found to be 122 (37.4%) having significant association with COVID infection and mortality but blood group O had least prevalence 71 (21.8%) with COVID-19 infection. The p-value was calculated using Chi-square test which was p 0.04. Conclusion: Blood group A had a significant association where as people with blood group O had a least association for COVID-19 infection and severity. The findings of the present study can be used in clinical management of the COVID-19 and that blood group A population is more susceptible to acquire COVID-19 infection, further more can develop complications with high mortality rate. Clinicians should be more vigilant in treating patients with blood group A.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Pakistan Armed Forces Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.236
Atıf : 133
2023 Impact/Etki : 0.002
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q4
222/222

Pakistan Armed Forces Medical Journal