Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Tiftik Keçilerinde Doğum Şeklinin Bazı Oksidatif Stres Belirteçleri ve Hormon Konsantrasyonları Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Güç doğum, spontan doğumun belirli bir zaman içerisinde herhangi bir müdahale olmadan gerçekleşemediği olgu olarak tanımlanmaktadır. Güç doğum steroid hormon seviyesi ile ilişkili olabilmekte ve oksidatif stres üzerine etki edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, normal ve sezaryen ile doğum yapan Tiftik keçilerinde malondialdehid (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), total glutatyonun (GSH) progesteron (P4) ve östradiol (E2) konsantrasyonlarını değerlendirmektir. Yapılan çalışmada, keçiler normal (n=10) ve sezaryen ile doğum (n=10) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her iki grubun kan örnekleri, doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde jugular venadan alındı. MDA, GSH-Px, total GSH seviyelerinde gruplar arasında önemli bir farklılık (P>0.05) görülmedi. Sezaryen grubunda hem SOD (P <0.01), hem de P4 ve E2 konsantrasyonları anlamlı olarak daha yüksekti (P <0.05). Sonuç olarak, sezaryen ile doğum yapan keçilerde SOD, P4 ve E2 seviyelerinde farklılıklar gözlemlendi. P4 ve E2 konsantrasyonlarındaki farklılıkların güç doğumun etiyopatogenezinde rol alabileceği ve güç doğuma bağlı artan strese karşı mücadele için endojen bir antioksidan madde olan SOD’un üretiminin arttığı kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Delivery Mode On Some Oxidative Stress Markers and Hormone Concentrations In Angora Goats
2021
Yazar:  
Özet:

Dystocia is defined as the situation in which spontaneous parturition cannot occur at a given time without any intervention. It can be related to steroid hormone levels and can affect oxidative stress. The purpose of this study was to evaluate the concentrations of malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), total glutathione (GSH), progesterone (P4), and estradiol (E2) in goats which were parturated normally and with cesarean section. In the study, goats were divided into two groups as normal delivery (n=10) and cesarean delivery groups (n=10). Blood samples of both groups were taken from the jugular vein within the first half-hour after parturition. There was no statistically (P>0.05) difference between the groups in MDA, GSH-Px, total GSH levels. Differences in both SOD (P<0.01) and levels of P4 and E2 were significantly higher in the cesarean group (P<0.05). In conclusion, differences were observed in SOD, P4, and E2 concentrations in goats delivered by cesarean section. It was concluded that the differences in P4 and E2 concentrations might play a role in the etiopathogenesis of dystocia, and the production of SOD, an endogenous antioxidant substance, has increased to combat the increased stress due to dystocia.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 808
2023 Impact/Etki : 0.027
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi