Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Öğretmenlik Uygulaması Dersinin Üç Paydaşının Beklentilerinin Beklentinin İhlali Teorisine Göre Tespiti
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma yakın zamanda revize edilen öğretmenlik uygulamaları dersinin üç paydaşı olan uygulama öğrencilerinin, uygulama öğretmenlerinin ve uygulama öğretim elemanlarının beklentilerinin nitel bir çalışma ile tespit edilmesini amaçlamıştır. Klinik danışmanlık modelinde (KDM) bahsi geçen üç paydaşın birbiriyle iyi bir iletişim içerisinde olması gerektiğini vurgulamaktadır. Beklentinin ihlali teorisine göre her birey karşılaştıkları durum ya da kişilere karşı bir beklenti geliştirirler ve bu beklentilerin uyumlu olması ya da ihlal edilmesine göre motivasyon ve ilgi durumu etkilenir. Öğretmenlik uygulaması derslerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için tüm paydaşların beklediği desteği alıp almadıklarının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle fen bilgisi öğretmenliği programında öğretmenlik uygulaması derslerine kayıtlı olan 18 öğretmen adayının oluşturduğu beş uygulama grubu ile odak grup görüşmesi yapılmış, çalışmaya katılan öğretmen adaylarına danışmanlık yapan beş öğretim elemanı ve dört uygulama öğretmeni ile mülakat yapılmıştır. Daha önce öğretmenlik uygulamasına yönelik olarak yapılan çalışmalardan farklı olarak bu çalışma paydaşların öğretmenlik uygulaması dersine ve KDM’nin işleyişine yönelik beklentilerinin birbirleri ile uyum ve çatışmalarını ortaya çıkartmak üzere dizayn edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler incelendiğinde, dersin paydaşlarının uygulama derslerinin işleniş biçiminden ve diğer paydaşlardan birçok beklentisi olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra paydaşların birbirlerinden ve kendilerinden beklentilerinin uyumlu olduğu ve çeliştiği noktalar incelenmiş ve bazı temel konularda beklentilerin ihlaline rastlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The theory of the violation of the expectations of the three participants of the teaching application course
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the expectations of the applicant students, the teachers and the teachers of the practice, who are three participants in the recently revised teaching practices course, with a qualified study. The three stakeholders mentioned in the Clinical Advisory Model (KDM) emphasize that they should be in good communication with each other. According to the theory of breach of expectation, each individual develops a expectation against the situation they encounter or the persons, and motivation and interest status are affected depending on the compatibility or breach of those expectations. It is extremely important to determine whether all stakeholders are receiving the support they are expected to get for the success of teaching practice courses. Therefore, a focus group interview with five teaching groups, which consist of 18 teaching candidates who are registered in the teaching practice courses in the science knowledge teaching program, five teaching members and four teaching teachers who consult the teaching candidates who participate in the study, was conducted. Unlike previous studies aimed at teaching practice, this study was designed to reveal the interests of the teaching practice course and the expectations of the KDM's functioning in line with each other and their conflicts. When the data obtained from the discussions is examined, it appears that the course’s stakeholders have many expectations from the form of processing of the practice courses and other stakeholders. In addition, the points where the interests of each other and their expectations are consistent and contradictory have been examined and some basic issues have been found to be a violation of expectations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 2.176
2023 Impact/Etki : 0.128
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi