Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
COVİD-19 Pandemisinin COVİD ve COVİD Dışı Yoğun Bakımlarda Trakeostomi Uygulamalarına Etkisi: Tek Merkez Deneyimi
2023
Dergi:  
Türk Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVİD-19) hastalarında, yüksek ölüm oranlarına ilişkin raporlar ve enfeksiyon bulaşmasıyla ilgili endişeler nedeniyle trakeostomi uygulanması konusunda pandeminin erken dönemlerinde tereddütler mevcuttu. Çalışmamızda, pandemi döneminde elektif trakeostomi uygulanan hastaların klinik özelliklerini ve sonuçlarını sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 20 Mart 2020-01 Ocak 2021 tarihleri arasında elektif trakeostomi uygulanan hastaların verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Tıbbi kayıtlar yaş, cinsiyet, komorbiditeler, komplikasyonlar ve sonuçlar açısından analiz edildi. Entübasyondan trakeostomiye kadar geçen süre, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) ve hastanede kalış süreleri hesaplandı. COVİD-19 (grup I) ve COVİD-19 tanılı olmayan (grup II) hastaların verileri karşılaştırıldı. Ayrıca, erken trakeostomi (≤14 gün) ve geç trakeostomi (>14 gün) grupları klinik sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 70’i COVİD-19 tanılı toplam 144 hasta dahil edildi. Her iki grupta da ortanca 19. günde trakeostomi açılmıştı (p=0,85). COVİD-19 hastalarında perkütan trakeostomi (%68,6) daha sıktı. Her iki grupta da trakeostomi uygulama süresinin mortalite üzerine olumlu etkisi tespit edilmedi. Kanama grup I’de daha az meydana gelmişti. Sonuç: COVİD-19 hastalarında perkütan trakeostomi daha sık ve daha erken uygulanmıştı. Perkütan trakeostomi, YBÜ ekibi tarafından yatak başı düşük komplikasyon riski ile uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 10
2023 Impact/Etki : 0.021
Türk Yoğun Bakım Dergisi