Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Yenilenebilir Enerjinin Enerji İthalat Bağımlılığına Etkisi: Türkiye Üzerine Ampirik Bir Analiz
2022
Dergi:  
Siyasal: Journal of Political Sciences
Yazar:  
Özet:

Enerji ithalat bağımlılığı geçmişten günümüze kendi enerji ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılayamayan ülkelerin en önemli sorunlarından biri olarak önemini korumuştur. Enerji ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılamayan ve fosil enerji kaynakları bakımından yetersiz kaynağa sahip olan ülkeler enerji talebini ithalatla karşılamışlardır. Bu durum ülkelerin dışa bağımlı hale gelmelerine neden olmuştur. Bundan dolayı Türkiye’nin enerji ithalat bağımlılığı sürekli biçimde artmış, 2018 yılı itibarıyla EUROSTAT’ın yayımladığı verilere göre Türkiye yaklaşık olarak 74% ile dışa bağımlıdır. Bu durum Türkiye’de enerji arz güvenliği sorununu gündeme getirmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin enerji ithalat bağımlılığının incelenmesi ve elde edilen sonuçlara göre çözüm önerileri getirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada 1990-2018 döneminde Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ithalat bağımlılığı üzerine etkisi ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; yenilebilir elektrik üretimi, kişi başına GSYH, kentsel nüfus artışı ve dünya doğalgaz fiyatlarının enerji ithalat bağımlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki yaptığı belirlenmiştir. Dünya petrol fiyatları ise istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Sonuç olarak, yenilenebilir enerji üretiminin enerji ithalat bağımlılığını azalttığı ve enerji ithalat bağımlılığının en önemli belirleyicisinin kişi başına GSYH olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Renewable Energy On Energy Import Dependence: An Empirical Analysis In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Energy import dependency has remained one of the most important problems of countries that cannot meet their energy needs from domestic sources from past to present. Countries with insufficient resources in terms of fossil energy sources have met their energy demand through imports. This situation has caused countries to become dependent on external resources. For this reason, Turkey’s energy import dependency has increased continuously; according to the data published by EUROSTAT as of 2018, Turkey is foreign-dependent with approximately 74%. This situation has brought the issue of energy supply security to the agenda in Turkey. For this reason, it is important to examine Turkey’s energy import dependency and to propose solutions according to the results obtained. In this study, the effect of renewable energy sources on energy import dependency in Turkey during 1990-2018 was analyzed using the ARDL bounds test approach. The working results have determined that renewable electricity production, GDP per capita, urban population growth, and world natural gas prices have a statistically significant effect on energy import dependency. World oil prices were not statistically significant. As a result, renewable energy production reduces energy import dependency, while the most important determinant is GDP per capita.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Siyasal: Journal of Political Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 1.884
Siyasal: Journal of Political Sciences