Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
EKONOMİK BÜYÜME, EKONOMİK KARMAŞIKLIK, YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİ VE CO2 EMİSYONU İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2023
Dergi:  
Siyaset Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Türkiye için 1995 – 2019 yıllarını kapsayan dönemde ekonomik büyüme, ekonomik karmaşıklık ve yenilenebilir enerji tüketimi ile CO2 emisyonu ilişkisi analiz edilerek, ekonomik karmaşıklık ve CO2 emisyonu ilişkisinin Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) hipotezi bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında analizlerde ARDL (Autoregressive Distributed Lag Bound Test) sınır testi yönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesinde ekonomik karmaşıklık kapsamında ÇKE hipotezinin geçerli olmadığı ve ekonomik karmaşıklığın hem kısa hem uzun dönemde CO2 emisyonu üzerinde pozitif etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışmada ekonomik büyümenin CO2 emisyonunu artırdığı, yenilenebilir enerji tüketiminin ise CO2 emisyonunu azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde ekonomik karmaşıklığın kısa ve uzun dönemde çevresel bozulma üzerinde önemli bir faktör olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle ekonomik karmaşıklık ile yenilenebilir enerji tüketiminin birlikte ele alınmasının çevresel bozulmalara karşı çözüm üretmek için yararlı olacağı düşünülmektedir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde ekonomik teşvik ve destek programlarında yeşil ekonominin ön planda tutulmasının, ekonomik büyümeyi etkilemeden çevre üzerindeki olumsuz baskının giderilmesine yardımcı olabileceği değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Economic Growth, Economic Complexity, Renewable Energy Consumption and Co2 Emission: The Case Of Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, it is aimed to analyze the relationship between economic growth, economic complexity and renewable energy consumption and CO2 emission for Turkey in the period covering the years 1995 – 2019, and to examine the relationship between economic complexity and CO2 emission in the context of the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis. ARDL (Autoregressive Distributed Lag Bound Test) boundary test method was used in the analysis within the scope of the study. Within the framework of the findings, it is seen that the EKC hypothesis is not valid within the scope of economic complexity and that economic complexity has a positive effect on CO2 emissions both in the short and long term. In addition, in the study, it was concluded that economic growth increased CO2 emissions, while renewable energy consumption decreased CO2 emissions. When the analysis results are evaluated, it is understood that economic complexity is an important factor on environmental degradation in the short and long term. For this reason, it is thought that considering economic complexity and renewable energy consumption together will be beneficial to produce solutions against environmental degradation. Within the framework of the results obtained, it is evaluated that keeping the green economy in the forefront in economic incentive and support programs can help to eliminate the negative pressure on the environment without affecting economic growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Siyaset Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   other

Siyaset Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi