Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
Otizm Spektrum Bozukluğu ve Down Sendromlu Çocukların Bakım Verme Yüklerinin Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ile Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Down Sendromlu (DS) çocuklarda hafiften ağıra kadar değişebilen düzeylerde zihinsel yetersizlik görülmektedir. Zihinsel yetersizliği olan bu çocukların kişisel bakım, gelişim ve sosyal yaşantıları birtakım destekler gerektirmektedir. Gerekli bakım ve destekleri veren bu bireylere birtakım yükler binmektedir. Bu çalışmada OSB ve DS çocuklara bakım verenlerin bakım yüklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel ve prospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya 01 Ocak 2018 ile 01 Ocak 2019 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi’nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına bağlı acil servis, poliklinikler ve servisinde ayaktan veya yatırılarak takip veya tedavi edilen OSB veya DS’li çocukların bakım verenleri dahil edildi. 18 yaşından büyük veaz 1 yıldır bakım verenler gönüllülük esası ile çalışmaya alınmıştır. Bakım verenlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni hal, meslek, maddi gelir düzeyi gibi sosyodemografik özellikleri ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBYÖ) ile bakım verme yükleri belirlendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 91 (46 OSB, 45 DS) bakım veren katıldı. Bakım verenlerin çoğunluğu (%91) kadındı. OSB grubunda bakım verenlerin yaş ortalaması 37,73 yıl±7,82 ve DS grubunda ortalama 43,24 yıl±10,71 idi (p:0,008). ZBYÖ toplam puan ortalaması OSB grubunda 51,81±15,84 iken DS grubunda 42,42±13,52 puan bulundu ve bu fark anlamlı idi (p:0,003). Sonuç: Çalışmamızda DS’ye bakım veren kişilere göre OSB tanılı çocuklara bakım verenlerin bakım yükünün daha yüksek olduğunu saptadık. Araştırmamızın OSB’li çocuklara bakım verenlerin yaşadıkları güçlükleri tanımada ileride yapılacak daha kapsamlı çalışmalara referans olacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Autism Spectrum Disorder and Down Syndrome Children's Care Load Assessment by the Scale of Care Load Assessment
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: At children with autism spectrum disorder (OSB) and Down syndrome (DS) there is mental insufficiency at levels that can vary from mild to mild. The personal care, development and social life of these children with mental disability requires a number of support. These people are given the necessary care and support. In this study, OSB and DS are aimed at comparing the care burden of those who take care of children. Tools and Methods: This study, designed in a short and prospective manner, included the care providers of children with OSB or DS who were traced or treated by foot or by deposit in emergency services, clinics and services related to the Child Health and Diseases Department of the University Hospital of Çanakkale on the eighth of March from 01 January 2018 to 01 January 2019. Those older than 18 years of age who have been taking care for 1 year have been engaged in voluntary work. The social demographic characteristics of care providers, such as age, gender, educational status, civil status, profession, financial income level and care burden measurement (ZBYÖ) have been determined. Results: A total of 91 (46 OSB, 45 DS) care workers participated in the study. The majority of the caregivers (91%) were women. The average age of caregivers in the OSB group was 37.73 years ±7.82 and the average age in the DS group was 43.24 years ±10.71 (p:0,008). The ZBYÖ total score average was 51,81±15,84 in the OSB group, while the DS group found 42,42±13,52 points and this difference was meaningful (p:0,003). The result: In our study, we found that those who take care of children known as OSB, compared to those who take care of DS, have a higher charge of care. We believe that our research will be a reference to more comprehensive studies to be conducted in the future in recognizing the difficulties of those who take care of children with OSB.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.169
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi