Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 5
Vekâlet Teorisi Bağlamında Futbol Kulüplerinde Teknik Direktör-Kulüp Yönetimi İlişkisinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada pratikte yaşanmış sorun görülen olaylara çözüm üretmek için günümüzde dünyada en çok izlenen, gelir getiren spor dallarından biri olan futbolda, kulüp satın almaları yoluyla daha görünür hale gelen kulüp sahibi/yöneticisi-teknik direktör/antrenör anlaşmazlıklarının vekalet teorisi yaklaşımıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi bakımından keşfedici bir araştırmadır. Keşfedici araştırmalarda çoğunlukla kullanılan nitel araştırma yönteminde doküman incelemesi ve içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler tümevarım yaklaşımıyla analiz edilerek betimsel olarak raporlanmıştır. Bu çerçevede, amaçlı örneklem seçim yöntemiyle basında yer alan, anlaşmazlık yaşayan kulüp yönetimi-teknik direktör açıklamaları incelenmiştir. Araştırma, daha önce farklı gerekçelere bağlanan anlaşmazlıkların örgüt teorisi kapsamında vekâlet teorisi yaklaşımıyla ele alınması açısından önem arz etmektedir. Araştırma kapsamında 2010-2021 yılları arasında 39 anlaşmazlık incelenmiştir. Bu anlaşmazlıkların %50’sini sportif başarısızlıklar, %35’inin kulüp yönetimiyle teknik direktörler arasında yönetimsel anlaşmazlıklar, %7,5 ödemelerinin yapılmaması, %7,5 oyuncu transferleri kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak anlaşmazlıkların önemli bir kısmını sportif başarısızlıklar ve kulüp yönetimiyle teknik direktörler arasında yönetimsel problemlerin oluşturduğu görülmektedir. Transferler, oyuncu ve teknik direktörlere ödemelerin yapılmaması ise az ama var olan anlaşmazlıkların diğer bir nedenini ifade etmektedir. Futbol kulüp yönetimleri teknik direktörlerle yaşadıkları bu sorunlardan dolayı sözleşmeleri feshettiği görülmektedir. Bu durum vekâlet teorisiyle futbol kulüpleri yönetimleri ile teknik direktörler arasındaki ilişkiyle çok yönden benzeşmektedir

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Coach and Club Management In Football Clubs In The Context Of The Agency Theory
2021
Yazar:  
Özet:

In this research, it is aimed to examine the club owner/manager-coach/coach disputes, which become more visible through club acquisitions, in football, one of the most watched and income-generating sports branches in the world today, with the agency theory approach, in order to find solutions to the problems experienced in practice. It is an exploratory research in terms of research method. In the qualitative research method, which is mostly used in exploratory research, document review and content analysis were made. The data were analyzed with the inductive approach and reported descriptively. In this context, the statements of the club management-coach, who were in conflict and were in the press, were examined with the purposeful sampling method. The research is important in terms of handling the disputes previously attributed to different reasons within the scope of organization theory with the agency theory approach. In the study, 39 disputes between the years 2010-2021 were examined. It has been determined that 50% of these disputes are sporting failures, 34% are administrative disagreements between the club management and coaches, 7.5% are not paid, 7.5% are player transfers. As a result, it is seen that a significant part of the disagreements are sportive failures and administrative disagreements between club management and coaches. The lack of payments to transfers, players and coaches is another reason for the few but existing disputes. It is seen that football club managements have terminated the contracts due to these problems with the coaches. This situation is very similar to the agency theory, the relationship between football club management and coaches.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 121
Atıf : 729
2023 Impact/Etki : 0.5
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi