Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Obstrüktis Uyku Apnesi Olan Hastalarda Hastalık Şiddeti ile CRP/Prealbümin Oranı Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Medical Research Reports
Yazar:  
Özet:

Giriş: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) yaygın bir uyku hastalığıdır. Yüksek CRP düzeylerinin şiddetli OUAS durumunda yükseldiği saptanmıştır. CRP/Prealbümin (CRP/PAB) oranı ölüm riski ve kötü sonuçlar açısından yeni bir indekstir. CRP/PAB oranı ile OUAS şiddetini kıyaslanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Kesitsel bu çalışmada OUAS tanılı 99 hasta (ortalama yaş: 54.34±10.3) AHI kriterine dayalı olarak OUAS şiddeti durumuna göre hafif (n: 28 [28.3%]), orta (n:23 [23.2%]) ve şiddetli (n:48 [48.5%]) 3 sınıfa ayrılmıştır. Bulgular: Ortalama CRP/PAB oranı gruplar arasında benzer saptandı (hafif: 0.03± 0.03 orta: 0.02 ± 0.02, şiddetli: 0.03 ± 0.04, p=0.759). Demografik ve bazal özellikler gruplar arasında benzer saptandı. CRP/PAB oranı ile yaş, BMI, şeker, nötrofil, platelet ve monocit değerleri ile pozitif yönde ve Hgb, MCH, MCHC değerleri ile negatif yönde zayıf korelasyon saptandı (p<0.05). Tüm grupların değerlendirilmesinde regresyon analizi CRP/PAB oranı ile uyku süresi, apne ve hipopne indeksleri arasında zayıf ama anlamlı pozitif ilişki saptandı. Ayrıca uyku etkinliği ile zayıf ama anlamlı negatif ilişki saptandı (tümü için p<0.05). Sonuç: Her ne kadar CRP/PAB oranı ile OUAS şiddeti arasında anlamlı bağlantı saptanmasa da CRP/PAB oranı ile BMI, monosit sayısı arasında pozitif ama zayıf bir korelasyon ve apne ve hipopne indeksleri ile düşük düzeyde ilişki saptandı bu CRP/PAB oranının OUAS'daki inflamasyonun anlamlı bir belirteci olabileceğini ifade eder.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Disease Severity and Crp/prealbumin Ratio In Individuals Diagnosed With Obstructive Sleep Apnea Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Introduction: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a common sleep disorder. Higher CRP levels has been found to rise in severe OSAS. The CRP/Prealbumin (CRP/PAB) ratio is a new index of risk of death and poor outcomes. We aimed to compare the CRP/PAB ratio with the severity of OSAS. Material and Methods: In this cross-sectional study, 99 patients with OSAS (mean age=54.34±10.3) were classified into three categories based on severity of OSAS into mild (n: 28 [28.3%]), moderate (n:23 [23.2%]), and severe (n:48 [48.5%]) based on AHI criteria. Results: The mean CRP/PAB ratios were similar among the groups (mild: 0.03± 0.03; moderate=0.02 ± 0.02; severe=0.03 ± 0.04; p=0.759). The demographic and baseline features were similar between the groups. The CRP/PAB ratio had a weak positive correlation with the age, BMI, glucose, neutrophil, platelet and monocyte values and a weak negative correlation with the Hgb, MCH and MCHC values (p<0.05). Considering all groups in the regression analysis, it was showed that low levels of positive and significant relationship between the CRP/PAB and sleep duration and the apnea and hypopnea indices. It was also showed low-level of negative and significant relationship with sleep efficiency (p<0.05 for all). Conclusion: Although, there was no significant between the CRP/PAB ratio and the severity of OSAS, it was showed that low-level positive correlation between CRP/PAB ratio and BMI, monocyte count and low-level relationship with the apnea and hypopnea indices and it may indirectly mean that CRP/PAB ratio may be a significant marker of inflammation in OSAS.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Medical Research Reports

Dergi Türü :   Uluslararası

Medical Research Reports