Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Erozyon Duyarlılık Parametrelerinin Farklı Enterpolasyon Yöntemleriyle Konumsal Dağılımlarının Belirlenmesi: Türkiye, Ilgaz Milli Park Toprakları
2019
Dergi:  
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Ilgaz Milli Park sınırları içerisinde dağılım gösteren toprakların; toprak aşınım faktörü (USLE-K), dispersiyon oranı ve kil oranı gibi bazı erozyon duyarlılık parametrelerinin belirlenmesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla farklı enterpolasyon yöntemleri kullanılarak konumsal dağılımlarının haritalanmasıdır. Bu amaçla, çalışma alanından rastgele örnekleme yöntemiyle 0-20 cm toprak derinliğinden 151 adet toprak örneği alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, araştırma alanı topraklarının büyük bir kısmının erozyona karşı oldukça yüksek duyarlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, duyarlılık parametreleri ile toprakların diğer fiziksel ve kimyasal özellikleri arasındaki korelasyon analizi sonucuna göre; USLE-K ile organik madde, kireç, kil ve silt arasında p<0.01 önem düzeyinde negatif ilişki belirlenirken, hacim ağırlığı ve kum arasında p<0.01 önem düzeyinde pozitif ilişki görülmüştür. Bu duruma yönelik olarak benzer sonuçlar kil haricinde dispersiyon oranında da belirlenmiştir. Kil oranı yönünden, organik madde ile herhangi bir ilişki görülmezken, kil ve silt ile p<0.05 önem düzeyinde negatif, kum ile pozitif ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma alanı topraklarının büyük bir kısmının erozyona karşı duyarlılıkları oldukça yüksek olması nedeniyle, organik madde kapsamını ve hidrolik geçirgenliğini arttırıcı ve strüktürünü geliştirici önlemlerin alınmasının yanı sıra, üzerinde yer alan bitki örtüsünün tahrip edilmemesi de gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of the local distribution of the parameters of erosion sensitivity with different enterpolation methods: Turkey, Ilgaz National Park Territories
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to identify certain parameters of erosion sensitivity, such as the soil extraction factor (USLE-K), the dispersion rate and the fluid rate, and map their local distribution using different enterpolation methods with the help of Geographic Information Systems. For this purpose, 151 land samples were taken from the ground depth of 0-20 cm by random sampling method from the work area. According to the results obtained, the majority of the soil in the area of research has been found to be quite highly sensitive to erosion. In addition, according to the result of the analysis of the correlation between sensitivity parameters and other physical and chemical characteristics of the soil; USLE-K and organic matter, p<0. The negative ratio is determined at 01 level of importance, while the positive ratio is observed between volume weight and sand at p<0.01 level of importance. Similar results have been determined in the proportion of dispersion, except for the kil. In the direction of the silk ratio, there is no connection with the organic substance, while the negative, positive relationship with the silk and silk is determined at the p<0.05 level of importance. As a result, as much of the soil in the area of research has quite high sensitivity to erosion, it is also necessary to take measures to increase the organic substance range and hydraulic passivity and develop the structure, as well as not to destroy the plant cover on it.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 344
Atıf : 1.508
2023 Impact/Etki : 0.286
Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi