Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Hemşirelerin Yaşlı Hastalara Yönelik Tutumları ile Duygusal Zeka Düzeyleri Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Kendi duygularının farkında olan, empati kurabilen hemşirelerin yaşlı birey ile etkin iletişim kurabilmek için yaşlı bireylere yönelik olumlu tutum ve davranış sergilemesi beklenir. Amaç: Bu araştırma hemşirelerin yaşlı hastalara yönelik tutumları ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlandı. Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı olarak gerçekleştirilen bu araştırmanın örneklemini anketi doldurmayı kabul eden ve bir devlet hastanesinde aktif olarak çalışan 350 hemşire oluşturdu. Veriler Hemşire Tanıtım Formu, Kogan Yaşlılara Karşı Tutum Ölçeği ve Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği aracılığıyla toplandı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamasının 29,95 ± 8,12 yıl, %72’sinin kadın, %59,1’inin bekar ve %82,9’unun yaşlı ile birlikte yaşamadığı, çalışma yılı ortalamasının 7,35 ± 7,22 olduğu, %51,1’inin yaşlı hastalara bakım vermediği ve %65,1’inin yaşlı hastalara hizmet verilen alanlarda çalışmak istemediği belirlendi. Kogan Yaşlılara Karşı Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının 121,30 ± 8,36 olduğu görüldü. Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması ise 135,18 ± 21,52 olarak saptandı. Her iki ölçeğin puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p > 0,05). Çalışmaya katılan hemşirelerin yaşı, cinsiyeti ve yaşlı hastaya bakım verme durumları ile yaşlılara yönelik tutumları arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p > 0,05). Evli olan, ailesinde yaşlı ile birlikte yaşamayan, 16-20 yıldır çalışan hemşirelerin duygusal zekâ düzeylerinin daha yüksek saptandı (p < 0,01). Sonuç: Hemşirelerin yaşlılara karşı tutumları ve duygusal zekâlarının olumlu, ancak orta düzeyde olduğu, puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Hemşirelerin duygusal zekâ düzeylerinin ve yaşlılara karşı tutumlarını olumlu yönde artırmalarını sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesi ve uygulanması, hizmet içi eğitim, seminer, sertifika programlarının düzenlenmesi önerilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi