Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 141
 İndirme 14
 Sesli Dinleme 1
ANDUĞU’DAN ALTUNHİSAR’A TARİHSEL GELİŞİM
2020
Dergi:  
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Niğde ve çevresinde Neolitik dönemden itibaren yerleşim izlerine tesadüf edilmektedir. Niğde çevresi bulunduğu jeopolitik konumdan dolayı tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde Altunhisar olarak bilinen yerleşim yeri ve çevresinin de benzer bir tarihi geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Altunhisar çevresinde de eski medeniyetlerin kültürel izlerini görmek mümkündür.

Altunhisar çevresinin Malazgirt Zaferinin takiben 1080’li yıllarda Türk hâkimiyetine girdiği düşünülmektedir. Türk hâkimiyetinin gerçekleştiği sıralarda bölgenin en önemli yerleşim biriminin Anduğu olduğu görülmektedir. Selçuklular ve Beylikler döneminde Niğde şehrine tabi olan yerleşim birimlerinden biri olup dönemin kaynaklarında ismi zikredilmektedir. Aksarayî’nin 1323 yılında telif ettiği Müsameretü’l-Ahbar isimli eserde Anduğu vilayeti ile ilgili önemli kayıtlara tesadüf edilmekte olup Anduğu Vilayetinin Niğde kalelerinden biri olduğu belirtilmektedir. Vilayet ifadesinin kullanılması da önemli bir idari statüye sahip olduğunu göstermektedir.

Beylikler döneminde de Anduğu’nun önemli bir yerleşim birimidir. Karamanoğulları hakkında önemli bilgiler veren Şikârî’nin Karamannâme isimli eserinde bu hususla ilgili kayıtlara tesadüf edilmektedir. 15. yüzyılın ikinci yarısında düzenlenen vakıf defterlerinde de Anduğu ismi ile birlikte Ortaköy isminin de zikredilmeye başlanmıştır. Evliya Çelebi’nin bölgede yaptığı seyahat sırasında ismini Ortaköy olarak zikrettiği görülmektedir. 19. Yüzyılda düzenlenen Konya Vilayet Salnamelerinde Anduğu Nahiyesi olarak ismi zikredilmekte olup, merkez yerleşim biriminin adı Ortaköy olarak belirtilmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan idari düzenlemede Bor kazasına Ortaköy olan ismi ile bağlı bir nahiye merkezidir. 1956’da ismi Altunhisar olarak değişmiştir. 1990 yılında Niğde’ye bağlı bir ilçe merkezi durumuna gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:

From Andouyu to Altunhisaar
2020
Yazar:  
Özet:

In the Nizhny Novgorod and its surroundings, from the Neolithic period, the settlements are randomly traced. Due to the geopolitical position in which the Niğde surrounded, it has hosted many civilizations throughout the history. Today, the settlement known as Altunhisar and its surroundings have a similar historical history. It is also possible to see the cultural traces of ancient civilizations around Altunhisar.

It is believed that the Altunhisar surroundings entered the Turkish rule in the 1080s after the Malazgirt Victory. At the time of Turkish sovereignty, it is seen as the region’s most important settlement unit. It is one of the towns and towns of the towns of the towns of the towns of the towns of the towns of the towns of the towns of the towns of the town. It was written in 1323 by Aksarayî. by L-Ahbar In the name of the work, important records relating to the Anduğu province are randomly stated and the Anduğu province is one of the Niğde castles. The use of the municipality expression also shows that it has an important administrative status.

It is also an important settlement unit of Anduğu in the period of the Baylikes. He is the one who gives the knowledge of his sons. by Karamanname The name of the book is recorded by coincidence. In the second half of the 15th century, the foundation books also began to be mentioned along with the name of the Anduğu and the name of the Partner. Evliya Çelebi is seen as mentioning his name as Partner during his trip to the area. 19th. In the century, the name is mentioned in the Konya Provincial Hall of Fame as Anduğu Nahiyesi, and the name of the central settlement unit is indicated as Ortaköy. In the administrative arrangement made after the announcement of the Republic, it is a district center associated with the name of the Bor accident Partner. In 1956 he changed his name to Alcatraz. In 1990 it became a district center associated with Niğde.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Cappadocia: Journal of History and Social Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 173
2023 Impact/Etki : 0.026
Cappadocia: Journal of History and Social Sciences