Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Çocuk Acil Servisinde Anafilaksi Hastalarının Klinik ve Tedavi Özelliklerinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Anafilaksi bir alerjenle karşılaşıldıktan sonra aniden başlayan; ağır ve hayatı tehdit edebilen, çoklu sistemi etkileyen bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksinin başarılı yönetimi; anafilaksinin hızlı tanınması ve epinefrin ile derhal tedavi edilmesini içerir. Acil servisler anafilaksi yönetiminde hayati rol oynar. Bu çalışmanın amacı üçüncü basamak bir eğitim araştırma hastanesinin çocuk acil polikliniğine anafilaksi nedeniyle başvuran hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği’ne 5 yıllık sürede (2014-2019) ‘anafilaksi’ tanı kodu verilmiş hastaların klinik ve laboratuvar bilgilerine geriye dönük olarak dosya kayıtlarından ulaşıldı. Anafilaksi tetikleyicileri, epinefrin uygulamaları, epinefrin otoenjektör reçete edilme oranı, klinik bulgular, hastaneye yatış oranı ve hastanede/acilde kalış süresi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 40 hastanın 25’i (%62,5) erkek, ortalama yaşları 9,9±6,2 yıldı. Hastaların 33’ünde muhtemel bir alerjen ile temas öyküsü vardı. En sık muhtemel alerjen (13 hasta) besin idi. Hastaların tümüne epinefrin uygulanmıştı. Başvuru anında 36 hastada cilt-mukoza, 26 hastada solunum sistemi, 22 hastada gastrointestinal sistem ve 4 hastada kardiyovasküler sistem belirti ve bulguları vardı. Hastaların altısında besin, beşinde ilaç, ikisinde arı venom ve birinde inhalan (polen ve küf) alerji öyküsü vardı. Önceden anafilaksi öyküsü olan yedi hastanın epinefrin otoenjektörü vardı; beşi başvuru öncesinde otoenjektör ile epinefrin uygulamıştı. Hastaların hastanede kalış süresi ortalama 25,5 ± 5,9 saat olup hiçbir hastada bifazik reaksiyon gelişmemişti. 29 hastaya eve gönderilirken epinefrin otoenjektör reçete edilmişti. Sonuç: Çocuklarda anafilaksinin en sık tetikleyicisi besinlerdir. Acil servislerde tedavinin ilk basamağında epinefrin uygulanması ve taburculukta epinefrin otoenjektör reçete edilmesi çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Clinical and Therapeutic Characteristics Of Patients With Anaphylaxis At The Pediatric Emergency Department
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: Anaphylaxis is a severe, life-threatening, and multisystemic allergic reaction that develops suddenly after exposure to an allergen. Successful management of anaphylaxis includes rapid recognition of anaphylaxis and immediate treatment with epinephrine. Emergency departments are vital in the management of anaphylaxis. The purpose of this study was to evaluate the demographic, clinical and laboratory characteristics of patients with anaphylaxis who presented to the pediatric emergency department of a tertiary training and research hospital. Materials and Methods: Clinical and laboratory data of patients who presented to the Pediatric Emergency Department of Ankara Pediatrics, Hematology and Oncology Training and Research Hospital within a five-year period (2014-2019) were retrieved retrospectively via hospital records. Triggers of anaphylaxis, administration of epinephrine, prescription rate of epinephrine autoinjectors, clinical findings, hospitalization rates and length of hospital or emergency department stay were evaluated. Results: Among the 40 patients enrolled, 25 (62.5%) were male, and the mean age was 9.9±6.2 years. 33 patients had probable exposure to an allergen. The most common (13 patients) probable allergen was foods. Epinephrine had been administered to all patients. At the time of presentation, 36 patients had cutaneous-mucosa, 26 had respiratory, 22 had gastrointestinal and four had cardiovascular involvement. History of allergy to foods, drugs, bee venom, and inhalants (pollen and mold) was present in six, five, two an one patient, respectively. Seven patients with previous history of anaphylaxis had epinephrine autoinjectors, five of whom had used their autoinjectors prior to presentation. Mean length of hospital stay was 25.5±5.9 hours, and no biphasic reactions were observed. 29 patients were prescribed an epinephrine autoinjector upon discharge. Conclusion: Foods are the most common triggers of anaphylaxis in children. At emergency departments, it is very important to administer epinephrine as the first-line treatment and prescribe epinephrine autoinjector upon discharge.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi