Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Keten Kumaşların Isırgan Otu ile Boyanabilirliğinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanlar, seçme şanslarının olduğu her fırsatta ilk başta doğal kökenli ürünleri tercih etmektedirler. Bunun asıl sebebi ise kimyasal kökenli ürünlerin sağlığa olan olumsuz etkileridir. Bu bağlamda, yapılan bu çalışmada keten kumaşların ısırgan otu ile boyanabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Isırgan otu kuru halde temin edildikten sonra değirmenden geçirilerek öğütülmüş ve boyama denemelerinde öğütülmüş olan bu kısım kullanılmıştır. Boyamada 6 farklı metal tuzu mordan maddesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca mordan maddesi kullanımı olmadan da boyama denemeleri gerçekleştirilmiştir. Kullanılan bu 6 farklı mordan maddesi ise; Potasyum alüminyum sülfat (Şap) (KAlSO 4.10H 2O), çinko klorür (ZnCl 2), potasyum dikromat (K 2Cr 2O 7), demir II sülfat (FeSO 4.7H 2O), kalay II klorür (SnCl 2.2H 2O), bakır II sülfat (CuSO 4.5H 2O) dır. Boyama işlemleri tamamlandıktan sonra boyanmış olan kumaş numunelerinin spektrofotometre yardımıyla CIELAB (L*, a*, b*, C* ve h°) ve K/S değerleri ölçülmüştür. Ayrıca boyanmış olan kumaş numunelerinin yıkama ve ışık haslığı testleri de yapılmıştır. Bu işlemler sonucunda ısırgan otunun keten kumaşların renklendirilmesinde kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the colorability of the chain clothes with strawing
2020
Yazar:  
Özet:

People prefer natural products in the first place in every chance they have the opportunity to choose. The main reason for this is the negative effects of chemical products on health. In this context, this study is aimed at investigating the colorability of cotton tissues with bite grass. This part was used after being supplied in dry condition, and it was passed through the melting, and it was used in the painting trials. In the painting, 6 different metal salt is used as a mordan material. Also, painting tests were conducted without the use of mordan material. These are 6 different mordan substances used; Potassium aluminum sulfate (CALSO 4.10H 2O), Zinc chloride (ZnCl 2), Potassium dicromate (K 2Cr 2O 7), Iron II sulfate (FeSO 4.7H 2O), Calcium II chloride (SnCl 2). 2H 2O) is the baker II sulfate (CuSO 4.5H 2O). After the painting processes have been completed, the CIELAB (L*, a*, b*, C* and h°) and K/S values have been measured by the spectrophotometer of the painted fabric samples. Also, washing and lighting tests of painted fabric samples have been performed. As a result of these processes, it has been found that it can be used in the coloring of cotton tissues.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 528
Atıf : 653
2023 Impact/Etki : 0.174
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi