Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 28
 İndirme 6
Cerrahi Geçiren Hastaların Erken Dönem Konfor Düzeyleri
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışma, cerrahi geçiren hastaların işlem sonrası erken dönemde konfor düzeylerini belirlemek amacıyla, tanımlayıcı ve kesitsel olarak yürütülmüştür. Gereç ve yöntemler: Bir üniversite hastanesinin cerrahi kliniklerinde yürütülen araştırmanın örneklemini; bu kliniklerde belirlenen tarihler arasında yatmakta olan, araştırma kriterlerine uyan ve katılımı kabul eden 157 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında ‘’Kişisel Bilgi Formu’’, ağrı değerlendirmesi için ‘’Görsel Kıyaslama Ölçeği’’, konfor düzeyini belirlemek için ‘’Erken Postoperatif Konfor Ölçeği - EPKÖ‘’ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda hastaların yaş ortalamasının 47,57±18,96 olduğu, %26,1’inin genel cerrahi, %9,6’sının ortopedi kliniklerinde ameliyat olduğu; %60,5’inin klinik öyküsünde kronik hastalığının olmadığı, %43,9’unun sürekli ilaç kullandığı, %73,2’sinin daha önce bir cerrahi işlem deneyimlediği, %49’unun ASA I (American Society of Anesthesiologists) grubunda yer aldığı, %63,7’sinin cerrahi işleminin yaklaşık 1 saat sürdüğü tespit edilmiştir. Hastaların %33,1’inin hafif ağrı yaşarken, %3,2’sinin çok şiddetli ağrı yaşadığı belirlenmiştir. Hastaların düzenli ilaç kullanma durumlarına ve ağrı düzeylerine göre EPKÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Düzenli ilaç kullanan ve hafif ağrı deneyimleyen hastaların ölçek puan ortalamaları diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Yapılan araştırmada hastaların düzenli ilaç kullanması ve ağrı şiddetinin hafif olması erken dönem konfor düzeyini olumlu etkilemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comfort Levels Of Patients At Early Postoperative Period
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The study was conducted descriptively and cross-sectionally in order to determine the comfort levels of patients undergoing surgical procedures in the early postoperative period. Material and methods: The sample of the research conducted in the surgical clinics of a university hospital; 157 patients who were hospitalized in these clinics between the specified dates. ‘’Personal Information Form‘’ was used for data collection, ‘’Visual Comparison Scale‘’ for pain assessment and ‘’Early Postoperative Comfort Questionnaire‘’ to determine comfort level. Descriptive statistics were used to evaluate the data. Results: It was found that the mean age of the patients was 47,57 ± 18,96, 26,1% had general surgery, 9,6% had surgery in orthopedic clinics. 60,5% had no chronic disease in the clinical history, 43,9% used regular medication, 73,2% had experienced a previous surgical procedure, 49% were in the ASA I (American Society of Anesthesiologists) group. It is seen that the surgical procedure lasted about 1 hour. It was determined that 33,1% of the patients experienced mild pain, while 3,2% experienced very severe pain. It was found that there was a statistically significant difference between the mean scores of EPCQ according to the patients' regular medication use and their pain levels. The mean scale scores of the patients using regular medication and experiencing mild pain were found to be higher than the other groups. Conclusion: In the study, the patients' regular medication use and the mildness of pain positively affected the early period comfort level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 175
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi