Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Zeolitin Farklı Tekstür Sınıfındaki Toprakların Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkileri
2019
Dergi:  
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toprağın fiziksel özelliklerinin geliştirilmesi için pek çok organik ve inorganik toprak düzenleyici kullanılmasına rağmen zeolitin toprak fiziksel özellikleri üzerine etkilerini ortaya koyan araştırmalar çok sınırlıdır. Bu çalışma, kil (toprak I), tın (toprak II) ve kumlu tın (toprak III) tekstür sınıfındaki toprakların bazı fiziksel özellikleri üzerine zeolit (klinoptilolit) uygulamalarının etkilerini ortaya koymak amacıyla laboratuvar şartlarında yürütülmüştür. Zeolit uygulamaları ortalama ağırlıklı çap değerlerini toprak I’de 9.24 mm’den 5.06 mm’ye, toprak II’de 5.16 mm’den 4.14 mm’ye düşürürken, toprak III’de 2.61 mm’den 2.77 mm’ye yükseltmiştir. Zeolit uygulamaları araştırma topraklarının tüm agregat fraksiyonlarında agregat stabilitesi değerlerini önemli seviyede artırırken, dispersiyon oranını ise önemli seviyede düşürmüştür. Genel ortalama agregat stabilitesi değeri kontrolde %26.64 iken zeolit uygulama dozunun artışı ile artış göstermiş, %5 uygulama dozunda %43.51 olarak belirlenmiş ve kontrole göre %63 oranında artışın meydana geldiği belirlenmiştir. Zeolit uygulamaları topraklarının hacim ağırlıklarını önemli ölçüde düşürdüğü, porozite ve hidrolik iletkenlik değerlerini ise önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Genel ortalamada, kontrol seviyesinde hacim ağırlığı değeri 1.16 g cm-3 iken %1, 3 ve 5 zeolit uygulamaları sonrasında 1.10, 1.08 ve 1.06 g cm-3 olarak ölçülmüştür. Genel ortalamada, kontrol seviyesinde hidrolik iletkenlik değeri 21.45 cm h-1 iken %1, 3 ve 5 zeolit uygulamaları sonrasında 27.04, 30.51 ve 38.37 cm h-1’e yükseldiği belirlenmiştir. Sonuçlar, toprağın fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla zeolitin toprak düzenleyici olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects of Zeolithin on the Physical Characteristics of Soil in Different Texture Class
2019
Yazar:  
Özet:

Despite the use of many organic and inorganic soil regulators to develop the physical properties of the soil, research that reveals its effects on the physical properties of the soil is very limited. This study was carried out in laboratory conditions in order to reveal the effects of zeolithic (clinoptilolithic) applications on some physical characteristics of the soil (terrain I), thin (terrain II) and sand thin (terrain III) texture class. Zeolit applications have reduced their average weight diameter values from 9.24 mm in soil I to 5.06 mm, from 5.16 mm in soil II to 4.14 mm, while soil III has increased their average weight diameter values from 2.61 mm to 2.77 mm. Zeolit applications have significantly increased aggregate stability values in all aggregate fractions of the research soil, while the dispersion rate has significantly decreased. The overall average aggregate stability value increased by 26.64% in control, while the increase in the zeolithic application dosage was determined by 43.51% in 5%, and the increase was determined by 63% in control. Zeolit applications have been determined that the soil significantly decreases the volume weight, while the porosite and hydraulic conductivity values have been significantly increased. In the general average, the volume weight value at the control level is 1.16 g cm-3 while 1, 3 and 5 % after zeolit applications is measured as 1.10, 1.08 and 1.06 g cm-3. In the general average, the hydraulic conductivity value at the control level was determined to rise to 21.45 cm h-1 while 1, 3 and 5 percent after zeolithic applications to 27.04, 30.51 and 38.37 cm h-1. The results show that zeolithin can be used as a soil regulator in order to improve the physical properties of the soil.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.687
Atıf : 5.197
2023 Impact/Etki : 0.232
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi